Nov revolucionarni inzulin v peroralni obliki

ByA.K.

2. februarja, 2024 ,
Foto: Pexels

Nov revolucionarni inzulin v peroralni obliki

Znanstveniki so dosegli pomemben pri zdravljenju sladkorne bolezni z razvojem in preizkusom novega načina dajanja inzulina dosegli pomemben preboj. Revolucionarni insulin je oblikovan v obliki kapsul ali čokolade brez sladkorja, kar bi lahko pomenilo olajšanje za milijone ljudi po vsem svetu, ki trpijo zaradi te bolezni.

Raziskovalci z Univerze v Sydneyju so sodelovali z Arktično univerzo na Norveškem pri razvoju te inovativne metode dostave zdravila v jetra s pomočjo nano nosilcev. Metoda je bila preizkušena na živalih, vključno z mišmi, podganami in pavijani. Pavijani so celo pokazali preferenco za čokolado brez sladkorja, ustvarjeno v laboratoriju.

“Ta način jemanja inzulina je bolj natančen, saj inzulin hitro dovaja na področja telesa, ki ga najbolj potrebujejo. Ko vzamete inzulin z brizgo, se le-ta razširi po telesu, kjer lahko povzroči neželene stranske učinke,” je dejal Peter McCourt z UiT – Arktične univerze Norveške.

Ideja o ustvarjanju peroralne oblike inzulina se je rodila zaradi zaskrbljenosti geriatričnega zdravnika. Zdravnik je opozoril na tveganje za sekundarne okužbe pri starejših posameznikih, ki potrebujejo injekcije insulina. Raziskovalci so morali razviti specializiran polimer, ki se odziva na raven sladkorja v krvi. Slednje jim je uspelo z opazovanjem encimov, ki razgrajujejo sladkorne molekule.

Prihodnost tega inovativnega sistema je svetla, saj se načrtujejo klinična preskušanja na ljudeh, ki naj bi se začela leta 2026, s ciljem odobritve regulatorjev do leta 2028. “Nekako upamo, da bo zdravilo, ki ga lahko jemljejo peroralno, in nekaj, s čimer se ne morejo predozirati omogočilo boljši nadzor nad glukozo v celotnem življenjskem ciklu,” je dejal dr. Nicholas Hunt z Univerze v Sydneyju.

V Evropi za sladkorno boleznijo trpi približno 61 milijonov ljudi, kar kaže na velik potencial tega inovativnega zdravila za izboljšanje kakovosti življenja bolnikov s to boleznijo. Poleg tega bi peroralni insulin ponudil praktično in stroškovno učinkovito alternativo trenutnim metodam jemanja insulina.

vir; Foto: Pexels; Portal24