Nov škandal v Bruslju, tokrat je vpletena predsednica Evropskega parlamenta Metsola

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je zaradi podarjenega bivanja v francoskem luksuznem hotelu, o katerem svoji instituciji ni poročala v celoti in je tudi zamujala, tarča kritik javnosti. 

Metsola, članica Evropske ljudske stranke (EPP), je oktobra z možem prenočila v burgundski regiji. Nočitev je plačala francoska vinska bratovščina. Informacijo je potrdil njen tiskovni predstavnik. 

“Ni šlo za napako, noben predsednik parlamenta pred mano ni naredil tega koraka,” je Metsola povedala za nemški poslovni časopis Handelsblatt. Metsola je potovanje prijavila prejšnji teden, torej po tem, ko je belgijska policija decembra aretirala podpredsednico Evropskega parlamenta Evo Kaili, članico bloka socialistov in demokratov (S&D). Kaili je obtožena korupcije, pranja denarja in povezav z organiziranim kriminalom… več tukaj.

Metsola ni razkrila, da jo je na potovanju spremljal njen soprog finskega rodu Ukko. Poslanci morajo darila prijaviti do konca prihodnjega meseca, ona je to storila šele januarja.

Po pravilih EP bi morala podarjeno nočitev prijaviti do konca novembra.

Metsola in njen mož sta noč preživela noč v hotelu s petimi zvezdicami Le Cep v mestu Beaune, bivanje je vključevalo razkošno večerjo s petimi hodi. Cena nočitve v tamkajšnji sobi praviloma stane 350 evrov. 

Metsola trdi, da voditelji parlamenta doslej niso poročali o tovrstnih zadevah in da želi prekiniti s “tistim, kar je običajno in kar je bila tradicija” ter “razkriti vse”. Njen predhodnik David Sassoli, ki je umrl v začetku lanskega leta, med svojim mandatom ni prijavil nobenih potovanj ali daril. 

Ali bo Metsola sankcionirana, še ni znano. Teoretično so kazni možne, a avtomatskega mehanizma za to ni, odgovornost nosi sam predsednik parlamenta. 

Vir Foto: Pexels

By A.K.

Komentar: