Nov stil vzgoje temelji na zaupanju in empatiji

ByAna Koren

3. januarja, 2023 , ,

Nov stil vzgoje temelji na zaupanju in empatiji

Nežno starševstvo temelji na štirih ključnih elementih: spoštovanju, empatiji, meji in razumevanju. Trenutno je hit na družbenih omrežjih, a resnici obstaja že dolgo časa.

Če ste odraščali v okolju, kjer sta vpitje in udarci nekaj običajnega, verjetno mislite, da mora obstajati boljši način za vzgojo otrok. Druga skrajnost je permisivno starševstvo, kjer je zelo malo meja in malo ali nič discipline. Zato je lahko nežno starševstvo zlata sredina.

“Nežno starševstvo je postalo trend, a je le drugo ime za tisto, čemur v psihologiji pravimo pozitivno starševstvo. Ni potrebe po kaznovanju in negativizmu, če imaš z otrokom dober odnos, ki temelji na poslušanju in nežni komunikaciji,” pojasnjuje psihologinja Emma Citron.

Na primer, namesto da svojemu otroku rečete: “Daj noge s kavča,” je bolj koristno reči: “Želim, da ne bi dajal nog na kavč, ker ga umažeš in jaz ga bom moral počistiti.”

“Lahko opozorite na posledice določenega vedenja. Ni pa treba povzdigovati glasu ali biti negativen, torej kaznovati otroka. Slednje samo razjeda vajin odnos, pa tudi zaupanje in komunikacijo med vama,” je dodala Citron.

Kako se obnese v praksi?

Kelly Medina Enos je mamica, ki je na informacije o nežnem starševstvu naletela, ko je bil njen sin George star 18 mesecev. Takoj jo je sprejela in na TikToku deli, kako to vaditi.

“Raziskave kažejo, da otroci, vzgojeni z nežnim pristopom, bolje uravnavajo svoja čustva in je manj verjetno, da bodo zboleli za depresijo. So bolj čustveno inteligentni in sposobni te občutke sporočiti ljudem. Vendar se ne zapletam preveč v statistiko. Vem le, da deluje zame in mojo družino,” poudarja Enos.

@kellymedinaenos

Part 2 – The side of gentle parenting you don’t often see. I’m riddled with tonsillitis and I have a roaring fever, I had no “gentle” left in me. But we did our best and these were the results. Ps tired toddlers are NOT the one. 😂😭 #fyp #viral

♬ original sound – Kelly Medina Enos

Nekaj ​​njenih nasvetov staršem, ki jih zanima tovrstna vzgojna metoda, je, naj uporabljajo pozitiven jezik. Vzpodbuja jih, da dajo otrokom, kadar koli je to mogoče več možnosti. Otroke naj naučijo dihalnih tehnik, naučijo naj se umirjeno soočiti z otrokovimi izbruhi jeze, torej počakati, da se ustavijo. Nato pa otroka objeti.

Predvsem pa starši ne smejo pričakovati, da je nežno starševstvo čarobna metoda, pri kateri ne bo ovir.

Foto: Pexels Vidal Balielo Jr.

Ne spreglejte…

Šest znakov, da ste odraščali v disfunkcionalni družini

Šest znakov, da ste odraščali v disfunkcionalni družini. Disfunkcionalna družina je tista, ki vas odvrača od zaupanja vase, tako da razvijete lažen občutek varnosti, torej svoj lažni “jaz”. Veliko ljudi ima nezavedne omejitve, ker izhajajo iz družine, ki je od njih subliminalno zahtevala, da se prilagodijo potrebam enega ali več družinskih članov. Slednje pa je na njih pustilo pečat.

Strokovnjaki so se zato odločili pojasniti, kateri znaki kažejo, da ste odraščali v disfunkcionalni družini. Odraščanje v takšni družini na vaši osebnosti kot tudi na odnosih z drugimi ljudmi zagotovo pustilo posledice… več tukaj.