Nov Subaru Forester (2025) prinaša svežino in tehnološke novosti

Subaru Forester ima na evropskem trgu le manjšo vlogo, ima v ZDA veliko oboževalcev. Zato je eden najbolje prodajanih športnih terencev v novem svetu. Da bi tako tudi ostalo, je proizvajalec predstavil že šesto generacijo. S togo strukturo, večjim nakladalnim prostorom in dodatno tehnologijo.

Tehnologija je pisana mešanica sprejetih in novih komponent. Motor je Subarujev znani 2,5-litrski bokserski motor, ki proizvede 183 KM in 241 Nm v Foresterju – izguba dveh konjev, vendar povečanje dveh navorov v primerjavi s prejšnjo generacijo. Menjalnik CVT je standardna oprema, prav tako najnovejša različica štirikolesnega pogona, ki je bil spremenjen za hitrejšo odzivnost in aktivno porazdelitev navora na zadnji kolesi. Tako kot pri starem Foresterju je tudi sistem X-Mode del standardne opreme, razen osnovne opreme, in izboljšuje terensko zmogljivost.

V Evropi se Forester že dolgo vozi nekoliko drugače kot na primer v ZDA. 2.0 e-Boxer se tukaj uporablja že od prejšnje generacije. Torej 2,0-litrski štirivaljni bencinski motor, ki je kot polni hibrid podprt z elektromotorjem. Predpisi o emisijah in podobno. Podobno bo tudi v novi izdaji. A uradnih informacij o tem seveda še ni.

Boljša varnost

Medtem ko se je malo (ali verjetno malo) spremenilo glede pogona, je bila struktura Foresterja bistveno posodobljena. Čeprav še vedno temelji na modularni Subaru Global Platform, ima celotno notranjo konstrukcijo okvirja. Subaru najprej pritrdi stranske dele podvozja na tla, nato se doda zunanja obloga SUV-ja. Metoda Subaru je zasnovana tako, da izboljša dostop do ključnih točk in omogoči proizvodnim obratim dodajanje strateških zvarov in uporabo več strukturnega lepila. Rezultat? 10 odstotkov večja togost, kar izboljša varnost in obnašanje pri vožnji.

Prenovljena zasnova si velikodušno izposoja obstoječo ponudbo Subarujevih izdelkov. Kabina je moderna in morda malo preveč igriva, a nizka pasna linija spominja na prvo generacijo modela. Vrata in prtljažna vrata imajo širše, bolj oglate odprtine za lažje vstopanje in izstopanje, zadnji del Foresterja pa sledi trendu žarometov s sijajno črno obrobo med zadnjimi lučmi.

Prezračevalne odprtine na zadnjem robu odprtin sprednjih koles pomagajo zmanjšati vzgon pod sprednjim delom vozila, s čimer izboljšajo stabilnost vožnje, glede na Subaru, in zvest svojemu slovesu pri vožnji na prostem, vsak Forester dobi strešne letve in spodnji del karoserije, katerih barva odvisno od nivoja opreme.

Notranjost

V notranjosti ima Forester preoblikovan kokpit s proizvajalčevim 11,6-palčnim navpičnim zaslonom na dotik in brezžičnim zrcaljenjem pametnega telefona. Poleg sredinske konzole, tipične za Subaru, ima preostanek notranjosti obliko, značilno za Forester, ki pomakne armaturno ploščo navzgor za več prostora za kolena in izkoristi nižjo linijo pasu za boljšo vidljivost navzven. Črna stropna obloga in nenavadno teksturirane obloge na armaturni plošči in vratnih ploščah pomagajo skriti praske, ki lahko nastanejo pri vsakodnevni uporabi.

Na dotik mehko plastiko najdemo na naslonih za roke, pa tudi na sprednjih kolenskih ščitnikih. Ima tudi najbolj prostoren prtljažni prostor doslej pri tem modelu, in sicer 838 litrov z dvignjenimi sedeži ali 2.107 litrov z zloženimi sedeži. Na voljo so tudi točke za pritrditev različnih dodatkov, vključno s prtljažnim delom, ki prtljažnik razdeli na pol, modeli z električnimi dvižnimi vrati pa imajo zdaj senzor bližine.

Vse ravni opreme so serijsko opremljene s posodobljeno različico aktivne varnostne tehnologije Subaru EyeSight. Poleg obstoječih stereo kamer je visoko na vetrobranskem steklu nameščena nova širokokotna mono kamera, ki zagotavlja podrobnejše informacije sistemu in izboljša zaznavanje pešcev in kolesarjev ter natančneje spremlja prečni promet.

V ZDA bo novi Subaru Forester k trgovcem prišel prihodnjo pomlad, do takrat pa proizvajalec zadržuje cene. Kdaj bo nova izdaja pristala v Evropi pa žal, še ni znano.

vir

Foto: Subaru

Portal24