Nov zakon o osnovni šoli prinaša veliko sprememb

ByMiha Kovač

22. februarja, 2024 , ,
Foto: Freepik

Nov zakon o osnovni šoli prinaša veliko sprememb

Poslanci so na izredni seji sprejeli novo novelo zakona o osnovni šoli, s čimer so odprli vrata številnim spremembam v osnovnošolskem sistemu. Novela je bila potrjena s 46 glasovi za in 24 glasovi proti. Podporo noveli so izrazile stranke Svoboda, SD in Levica, medtem ko sta bili opozicijske stranki SDS in NSi proti.

Prenovljeni zakon prinaša več ključnih sprememb, med katerimi izstopata uvedba obveznega tujega jezika za prvošolce in nacionalno preverjanje znanja za tretješolce. Poleg tega se novela ukvarja s konceptom razširjenega programa v osnovnih šolah, vključevanjem otrok priseljencev ter dvigom števila predmetnih izpitov za šolajoče se na domu.

Na izredni seji so poslanci sprejeli tudi dopolnilo, ki ga je predlagala koalicija strank Svoboda, SD in Levica. Po novem bo zavod za šolstvo strokovno spremljal izvajanje razširjenega programa in poročal o dosežkih ministrstvu ter strokovnemu svetu za splošno izobraževanje. Minister za izobraževanje pa bo na podlagi teh poročil lahko predlagal nadaljnje programske in zakonske spremembe.

Vendar pa poslanci niso sprejeli dopolnila NSi, ki je predlagalo nekatere dodatne spremembe, kot je uvedba tujega jezika kot tretjega predmeta pri NPZ-ju za učence zasebnih osnovnih šol ter osnovnih šol, ki sledijo posebnim pedagoškim načelom. Prav tako so predlagali, da bi bilo NPZ v 3. in 6. razredu za te šole neobvezno, kar pa ni naletelo na podporo večine poslancev.

Potreba po posodabljanju šolskega sistema

Medtem so se v razpravi izpostavila različna stališča poslanskih skupin glede novele. Poslanec Damijan Zrim (SD) je poudaril, da novelo spremljajo tako pozitivne kot negativne rešitve. Poslanka Alenka Helbl (SDS) pa je pozdravila uvedbo obveznega tujega jezika v prvem razredu, a izrazila nestrinjanje s spremembami glede NPZ-ja. Slednje po njenem mnenju poudarjajo le ocene in točke, ne pa celostnega napredka učencev.

Na drugi strani je poslanec Aleksander Reberšek (NSi) izrazil razočaranje nad tem, da novelo ocenjujejo kot premalo celovito reformo, ki po njegovem mnenju omejuje izobraževanje na domu ter delovanje zasebnih šol.

Državna sekretarka na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje Janja Zupančič pa je v obrazložitvi vladnega predloga poudarila, da je stalna potreba po posodabljanju šolskega sistema glavni razlog za sprejetje novele, ki se prilagaja zahtevam okolja in časa.

[Vir: MMC RTV SLO]; Foto: Freepik; Portal24