Novi Dacia Duster prvič podvržen testiranju

ByAna Koren

27. aprila, 2023

Nova Dacia Duster prvič podvržen testiranju

Povsem novi Dacia Duster je bil pred razkritjem leta 2024 podvržen testiranju. Neverjetno priljubljen športni terenec je zgodba o uspehu. Porast priljubljenosti znamke v zadnjem desetletju je neverjeten, zato je pričakovati, da bo novi model ohranil velik del duha in značaja, zaradi katerega sta prvi dve generaciji tako ikonični. 

Novi Duster bo v veliki meri ohranil trenutno skupno velikost z nekaj manjšimi prilagoditvami. To je jasno razvidno iz testnega vozila, ki razkriva podobno kombinacijo proporcev, prepoznavnih po kratkem zadnjem previsu in kompaktnem zadku. Njegova silhueta je podobna sedanjemu modelu, vendar je zadnje steklo opazno večje.

Na splošno se bo njegov stil z obsežno uporabo črnih plastičnih letvic na kolesnih obokih, vratih in odbijačih ter svetlobni grafiki v veliki meri zgledoval po konceptnem avtomobilu Bigster.

Novi Duster bo vozil na Renaultovi kompaktni platformi CMF-B. Slednjo si delijo številni obstoječi modeli Dacie, Renaulta in Nissana. To bo podpiralo vrsto tri in štirivaljnih bencinskih in dizelskih motorjev, nekateri pa bodo morda vključevali blago hibridno tehnologijo.

Ker osnove deli z najnovejšim Cliom, je prav tako verjetno, da bi Dacia lahko ponudila inovativni hibridni sistem. V omenjenem sistemu so električni motorji odgovorni za neposreden pogon koles, kar omogoča, da bencinski motor z notranjim zgorevanjem deluje večinoma kot generator, odvisno od voznih pogojev. Glede na priljubljenost Dusterja v alpskih območjih pričakujemo tudi možnost dvo- in štirikolesnega pogona ter združljivost z LPG na drugih evropskih trgih. 

Notranjost bo verjetno pobrala novo generacijo digitalnih vmesnikov, vendar bo ohranila svojo preprosto in trpežno naravo. Notranjost znamke Dacia je od prvotnega Dusterja, ki je prišel na trg leta 2010, zagotovo prehodila dolgo pot. Nekaj presenečenj bo gotovo našlo pot tudi v novi model. 

vir in foto