Nova era Taylor Swift: ‘The Tortured Poets Department že podira rekorde

ByAnja Kadič

21. aprila, 2024 ,
Taylor Swigt [Foto: Wikimedia/Eva Rinaldi]

Nova era Taylor Swift: ‘The Tortured Poets Department že podira rekorde

Taylor Swift je v petek izdala svoj težko pričakovani 11. studijski album “The Tortured Poets Department”, ki je pozornost javnosti pritegnil z dvojnim odmerkom pesmi, polnih čustev in introspekcije. Taylor Swift je na svoj značilni dramatični način presenetila oboževalce z razkritjem, da njen novi album ni le ena, ampak dve zbirki skladb. “The Tortured Poets Department” vsebuje skupno 31 pesmi, ki so izšle ob polnoči po vzhodnoameriškem času, drugi del pa je bil razkrit le dve uri kasneje. Album, ki je bil objavljen 18 mesecev po njenem prejšnjem albumu “Midnight” iz leta 2022, je že postavil rekord za največkrat predvajan album v enem dnevu na platformi Spotify in ta podvig dosegel v manj kot 12 urah.

34-letna pevka nadaljuje svojo turnejo The Eras Tour, ki bo maja potekala v Parizu, in s tem ne le utrjuje svoj status v glasbeni industriji, temveč tudi pomembno vpliva na lokalna gospodarstva. Revija Time je Swift razglasila za osebnost leta 2023, pri čemer so izpostavili njen vpliv na pop kulturo in druge družbene sfere, vključno z registracijo volivcev.

Lirično emocionalna globina “Poets”

Na Instagramu je Swift opisala album “Poets” kot “antologijo novih del”, ki odražajo ključne življenjske dogodke, mnenja in čustva iz obdobja, ki je bilo “hkrati senzacionalno in žalostno”. Swift je prav tako poudarila, da je pisanje pesmi služilo kot oblika zdravljenja, saj je zapisala, da “naše solze postanejo svete v obliki črnila na strani”, in da je skozi pripovedovanje svoje najbolj žalostne zgodbe dosegla čustveno osvoboditev.

Album “The Tortured Poets Department” je prejel mešane kritike. Rolling Stone je album označil za “divje ambiciozen in veličastno kaotičen”, ga je britanski NME opisal kot “presenetljivo pustega”. Kljub temu so mnogi oboževalci izrazili globoko povezanost z albumom, pri čemer so številni ostali budni do poznih nočnih ur, da bi v celoti izkusili novo glasbo. Oboževalci so prav tako izpostavili, da se Swiftina ljubezen do mačk odraža celo v datumu izdaje albuma, saj je sovpadal z nacionalnim dnem mačke.

Anne Most, oboževalka iz Los Angelesa, je album opisala kot križanec med “Midnights” in “Folklore”, in poudarila Swiftino lirično iskrenost. Oboževalci so tudi pohvalili sposobnost Taylor Swift preoblikovanja iz country izvajalke v pop zvezdo, kot je izpostavil Mike Batt, solastnik glasbene trgovine Silver Platters, ki je povečano zanimanje za nov album opazil že zgodaj zjutraj po izdaji.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Wikimedia/Eva Rinaldi