Nova informacijska pooblaščenka je Jelena Virant Burnik

ByMiha Kovač

11. julija, 2024 ,
Jelena Virant Burnik [Foto: Urad informacijske pooblaščenke]

Nova informacijska pooblaščenka je Jelena Virant Burnik

Na redni seji Državnega zbora so poslanci brez razprave za informacijsko pooblaščenko imenovali Jeleno Virant Burnik, pri čemer je 57 poslancev glasovalo za, medtem ko je sedem poslancev SDS glasovalo proti. Jelena Virant Burnik, ki trenutno vodi mednarodno sodelovanje in nadzor pri Informacijskem pooblaščencu, bo petletni mandat nastopila 18. julija.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je izrazila prepričanje, da je Virant Burnik zaradi svoje strokovnosti, izkušenj in vizije primerna za vodenje državnega organa, katerega poslanstvo je zaščita ljudi in njihovih pravic ter zagotavljanje zakonitega in transparentnega delovanja države. Generalni sekretar urada predsednice, Jan Kovačič, je ob obrazložitvi predloga kandidatke poudaril, da se Virant Burnik zaveda izzivov varovanja osebnih podatkov v obdobju digitalizacije in umetne inteligence, ter se zavzema za strokovne rešitve, ki temeljijo na zakonodaji in spoštovanju pravic.

Predsednica je Virant Burnik predlagala po temeljitem preučevanju prijav, pogovorih z vodji poslanskih skupin ter na podlagi poročila petčlanske komisije, ki je opravila pogovore s prijavljenimi kandidati. Pri izbiri je želela zagotoviti čim bolj objektivno, neodvisno in strokovno odločitev.

Kdo je Jelena Virant Burnik?

Jelena Virant Burnik je od leta 2018 vodja mednarodnega sodelovanja in nadzora pri Informacijskem pooblaščencu, kjer se ukvarja z varstvom osebnih podatkov pri sodobnih informacijsko-komunikacijskih storitvah, digitalnem marketingu, čezmejnim sodelovanjem nadzornih organov, prenosi podatkov v tretje države ter certificiranjem in ozaveščanjem o varstvu osebnih podatkov. Pri Informacijskem pooblaščencu je zaposlena od leta 2008, kjer je kot državna nadzornica za varstvo osebnih podatkov sodelovala v številnih delovnih skupinah in projektih, med drugim pri Svetu Evrope in Svetovni skupščini za zasebnost.

Diplomirala je leta 2007 na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, leto kasneje pa zaključila magistrski študij regulacije komunikacij na London School of Economics and Political Science. Doktorski naziv je pridobila leta 2019 z disertacijo na temo regulacije vedenjskega oglaševanja z vidika pravice do zasebnosti in varstva osebnih podatkov.

Funkcijo informacijske pooblaščenke je do sedaj dva mandata opravljala Mojca Prelesnik, ki bo po izteku mandata 17. julija prevzela vodenje Slovenske tiskovne agencije.

[Vir: STA]; Portal24; Foto:  Urad informacijske pooblaščenke