Nova knjiga Jetniki svobode, avtorja Boštjana M. Turka

ByUredništvo

4. aprila, 2024 ,
Naslovnica knjige Jetniki svobode [Avtor: Boštjan M. Turk]

Nova knjiga Jetniki svobode, avtorja Boštjana M. Turka

V svežem literarnem delu, ki nosi naziv Jetniki svobode, avtor Boštjan M. Turk, raziskuje globine slovenske nacionalne identitete, njen odziv na prelomne zgodovinske dogodke ter njeno geopolitično usodo, ki se je oblikovala skozi stoletja. S podnaslovom Slovenci, Jugoslavija in oblast Osvobodilne fronte, knjiga prinaša ne le zgodovinski vpogled, ampak tudi analizo sodobnih družbeno-političnih pojavov, ki jih oblikujejo dediščina in trajni vplivi preteklosti.

Naslovnica knjige Jetniki Svobode [Avtor: Boštjan M. Turk]

Jetniki svobode se potapljajo v kompleksno tematiko Osvobodilne fronte, ki predstavlja ključni mejnik v slovenski novejši zgodovini. Avtor razpravlja o tem, kako je to gibanje, ki je delovalo kot prenosnik sovjetske partije, vplivalo na duhovno krajino Slovenije in kakšne posledice ima ta vpliv še dane na slovensko okolje. Knjiga prav tako osvetljuje razumevanje nekdanje Jugoslavije in trenutne nevarnosti te mentalne naravnanosti za slovensko državo.

Eden od bolj intrigantnih segmentov dela se ukvarja z analizo, zakaj pomemben del volilnega telesa voli na način, kot voli, in kako so “novi obrazi”, predstavljeni pred volitvami, povezani z našo nacionalno mitologijo, kot je Lepa Vida. Razkritja o vplivu “gospodarjev zakulisja” in njihovega serviranja političnih figur ob vsakih volitvah prinašajo novo razsežnost v razumevanje politične dinamike v Sloveniji.

Knjiga prinaša tudi podroben vpogled v “štiri jezdece apokalipse”, ki so v slovenski prostor vstopili 27. aprila 1941, ter razpravlja o vplivu Milovana Đilasa in njegovem razkritju “novega razreda” – vladajočega sloja, ki ga zaznamujejo prestiž in materialni privilegiji, a so hkrati zagovorniki delavskih pravic. Ta del razkriva paradokse in ironije, ki so značilne za slovensko politično in družbeno pokrajino.

Kljub temu, da se Jetniki svobode lotevajo težkih tematik, je knjiga prežeta z optimizmom, ki izvira iz dejstva, da Slovenija sedaj obstaja kot samostojna država – spomenik, trajnejši od brona. Delo zaključuje z razmislekom o tem, kaj je potrebno storiti, da ohranimo državo in njene mlade moči za prihodnje generacije.

Jetniki svobode so tako nujno branje za vsakogar, ki se zanima za slovensko zgodovino, družbeno dinamiko in politično prihodnost. Ponuja poglobljeno analizo in vpogled v to, kako preteklost oblikuje sedanjost in kaj lahko storimo za boljšo prihodnost. Knjiga ima 304 strani, stane 35 evrov (z vključeno poštnino), naročite pa jo lahko direktno pri založbi Illyricus.

Edvard Kadič