Nova najnižja vrednost dolarja v zadnjih sedmih mesecih

ByA.K.

17. januarja, 2023
Foto: Pexels

Nova najnižja vrednost dolarja v zadnjih sedmih mesecih

Na deviznih trgih se je vrednost dolarja glede na košarico valut še znižala. Dolar je prejšnji teden padel za 1,6 odstotka. Dolarski indeks, ki kaže vrednost ameriškega dolarja v primerjavi z ostalimi šestimi najpomembnejšimi svetovnimi valutami, je zdaj zdrsnil za dodatnih 0,46 odstotka na 101,79 točke. To je nova najnižja vrednost dolarja v zadnjih sedmih mesecih.

Tečaj dolarja se je glede na japonsko valuto ob tem znižal za 0,4 odstotka, na 127,35 jena.

Ameriška valuta je oslabela tudi v primerjavi z evropsko. Tečaj evra se je tako zvišal za 0,3 odstotka, na 1,0865 dolarja in je blizu najvišje ravni v devetih mesecih.

Cene nafte so po drugi strani padle. Prejšnji teden so slednje zrasle za več kot 8 odstotkov. Cena soda na londonski borzi je zjutraj zdrsnila za 0,75 odstotka, na 84,65 dolarja. Na ameriškem trgu pa se je sod pocenil za 0,68 odstotka, zdaj je vreden 79,30 dolarja.

Azijske borze so se v začetku tedna zvišale

Tečaji azijskih delnic so se v ponedeljek zvišali in nadaljevali rast prejšnjega tedna. Vlagatelji namreč upajo na pospešitev kitajske gospodarske rasti.

Indeks azijsko-pacifiških delnic MSCI, brez Japonske, se je okoli 7. ure zjutraj zvišal za 0,9 odstotka. Prejšnji teden je poskočil za več kot štiri odstotke in dosegel najvišjo vrednost v zadnjih sedmih mesecih.

Borzi indeks Nikkei je na tokijski borzi padel za 1,15 odstotka.

Tečaji delnic v Hongkongu, Avstraliji, Južni Koreji in Šanghaju so zrasli med 0,2 in 1,4 odstotka.

Tečaji delnic na Japonskem so padli zaradi strahu vlagateljev, da bo centralna banka države ta teden zaradi naraščajočih inflacijskih pritiskov zaostrila denarno politiko.

Japonska centralna banka že leta vodi izjemno ohlapno monetarno politiko za podporo gospodarske rasti, možnost zaostritve politike borzi ni naklonjena.

Na drugi strani je razpoloženje na drugih borzah, predvsem po zaslugi upanja vlagateljev, da se bo rast kitajskega gospodarstva pospešila, potem ko so oblasti odpravile številne omejitvene ukrepe za zatiranje covida, dobro.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Kitajska: V nekaj več kot mesecu dni 60.000 smrti, povezanih s covidom

Kitajska je v nekaj več kot mesecu dni, poročala o 60.000 smrtnih primerih, povezanih s covidom odkar je bila objavljena prva večja številka smrtnih žrtev in odkar je država prenehala izvajati politiko “zero covid”.

Kitajska je bila obtožena, da o smrtih zaradi koronavirusa, kljub dokazom o prenapolnjenosti bolnišnic in krematorijev poroča premalo. Po navedbah uradnikov je Kitajska zaradi covida med 8. decembrom in 12. januarjem zabeležila 59.938 smrti… več tukaj.