Nova nesoglasja: SD in Levica proti predlogu upravljanja državnih naložb

Pošta Slovenije znak na ulici [Foto: Portal24/Edvard Kadič]Pošta Slovenije znak na ulici [Foto: Portal24/Edvard Kadič]

Nova nesoglasja: SD in Levica proti predlogu upravljanja državnih naložb

Vlada se sooča z novimi notranjimi nesoglasji, in sicer glede predlagane prenovljene strategije upravljanja državnih naložb. Ministrstvo za finance je minuli teden predstavilo osnutek strategije, ki predvideva spremembo statusa Pošte Slovenije in Zavarovalnice Triglav iz strateških v pomembne naložbe. Finančni minister Klemen Boštjančič je na predstavitvi poudaril, da je osnutek strategije končan konec leta 2023 in usklajen s koalicijskima partnericama.

Vendar pa sta SD in Levica izrazili jasno nasprotovanje pobudi, ki bi po njunem mnenju omogočila potencialno privatizacijo omenjenih podjetij. “Obe podjetji sta bili doslej strateški podjetji, to pomeni, da sta zavarovani pred odprodajo večinskega deleža države, sta zavarovani pred privatizacijo, in v Levici ne vidimo popolnoma nobenega razloga, da bi bilo po novem drugače,” je izpostavil minister za delo in podpredsednik vlade Luka Mesec za oddajo 24ur.

Podpredsednik vlade Matej Arčon je na novinarski konferenci vlade komentiral trenja, ki so nastala znotraj koalicije. “Kar se tiče teme glede statusa zavarovalnice in Pošte Slovenije, ga razumem kot plod neke notranje komunikacije ali nerazumevanja v omenjenih dveh strankah,” je dejal Arčon, dodajajoč, da gradivo ni bilo sporno v času predbožičnih usklajevanj.

Arčon je zatrdil, da prodaja omenjenih družb ni bila predmet razprav ali koalicijske pogodbe. “Lahko pa z vso odgovornostjo zatrdim, da se omenjeni dve družbi ne bosta prodali,” je poudaril, napovedal pa je tudi nadaljnja koalicijska usklajevanja za iskanje skupne rešitve.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Portal24/Edvard Kadič