Nova pobuda želi dodatno omejiti uporabo električnih skirojev

Nova pobuda želi dodatno omejiti uporabo električnih skirojev. Otroci na električnih skirojih, ki prevažajo več ljudi in dirkajo s hitrostjo nad 20 km/h, bi lahko tako kmalu postali preteklost. Nova pobuda Evropskega sveta za varnost v prometu ( ETSC ) je na evropski ravni predlagala uvedbo novih standardov za električne skiroje. 

Da bi dosegli višjo raven varnosti, tovarna omeji najvišjo hitrost na 20 km/h, omeji moč na 250 W, uvede pa tudi večja kolesa (min 12″) ter neodvisne sprednje in zadnje zavore. Z zakonodajnega vidika bi bil v celoti prepovedan prevoz drugih oseb z mobilnim vozilom, vožnja brez čelade, pa tudi možnost, da bi z mobilnim vozilom upravljala oseba, mlajša od 16 let. 

Novo poročilo ETSC, objavljeno konec prejšnjega meseca, je posledica drastičnega povečanja števila tovrstnih vozil v prometu. S slednjim pa se je povečalo tudi število prometnih nesreč s hudimi posledicami. 

Poročilo posebej kritizira različna pravila za uporabo električnih vozil v nekaterih državah Evropske unije. Pri tem ne gre le za zmogljivost in moč pogonskega motorja, ampak tudi za način uporabe in potrebne “kvalifikacije” za upravljanje. Tako danes v nekaterih državah močan pogon do 1000 W, hitrost 25 km/ h. Uporaba čelade pa je le priporočljiva. 

Poročilo kot primer navaja Francijo. Leta 2021 so v Franciji prodali 900.000 električnih skirojev. 42 odstotkov več kot leto prej.

Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Prometna varnost: kako varno voziti z električni skiro

Ne glede na to kako privlačna se zdi vožnja s skirojem je lahko tudi smrtno nevarna. Zagotavljanje varnosti pri vožnji z električnim skirojem je zato ključnega pomena za vse udeležence v prometu.

Med vožnjo in uporabo morajo vozniki skirojev upoštevati splošna pravila o varnosti električnih skirojev: 

Nosite čelado – priporočamo, da imate čelado in jo med vožnjo vedno nosite.

Bodite pozorni – preverite promet okoli vas in začnite z vožnjo počasi.

Ne vozite pod vplivom alkohola – nikoli ne vozite električnih skirojev pod vplivom alkohola.

Spoštujte prometna pravila – med vožnjo z električnim skirojem upoštevajte vse prometne znake. Spoštujte druge potnike… več tukaj.

By A.K.

Komentar: