(Foto: Matija Sušnik)

Na včerajšnji izredni seji so med drugim glasovali o podpredsednikih DZ. Skupina poslank in poslancev je s prvopodpisanim Matejem T. Vatovcem za podpredsednico državnega zbora predlagala poslanko Natašo Sukič. Na glasovanju je dobila podporo 52 poslancev, 29 poslancev je bilo proti.  Predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič bosta tako odslej pri delu pomagali dve podpredsednici. Tretje podpredsedniško mesto, ki pripada poslanski skupini SDS, je še nezasedeno.

Sukičeva je leta 1996 diplomirala na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in je bila pred vstopom v politiko samozaposlena v kulturi. Bila je tudi urednica založbe ŠKUC in urednica oddaje na Radiu Študent. Med letoma 1997 in 2001 je bila zaposlena kot vodja odnosov z javnostjo v Cankarjevem domu. Od 2004 do 2018 je delovala kot voditeljica mednarodnih evropskih projektov (Equal, Progress, EuropeAid in drugih) s področja nediskriminacije in upravljanja raznolikosti v zaposlovanju. Bila je tudi generalna sekretarka Združenja slovenskih ustanov (ZSU).

Od leta 2018 je poslanka državnega zbora,. Med drugim je delovala kot predsednica komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti ter članica več odborov. Pred tem je bila med letoma 2014 in 2018 mestna svetnica nekdanje koalicije Združena levica (zdaj Levica) v Mestni občini Ljubljana.

“Podpisniki in podpisnice smo prepričani, da je poslanka Nataša Sukič s svojimi širokimi kompetencami ter dolgoletnimi in raznolikimi izkušnjami, od kulture, umetnosti in človekovih pravic prek nevladnega sektorja do sfere političnega življenja, ter z izostrenim čutom za pravičnost primerna kandidatka, ki bo vršila nalogo podpredsednice državnega zbora z največjo odgovornostjo in predanostjo,” so v Levici zapisali v predlogu. 

Tretjega podpredsednika DZ bi morala predlagati SDS, a je po torkovem kolegiju vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec dejala, da kandidata oziroma kandidatke ne bodo predlagali.

Vir: Siol/STA

By A.K.

Komentar: