Nova razstava v Tivoliju: Dosežki Univerze v Ljubljani skozi oči umetnikov

ByAna Koren

16. oktobra, 2023 ,

Nova razstava v Tivoliju: Dosežki Univerze v Ljubljani skozi oči umetnikov

V ljubljanskem parku Tivoli se na Jakopičevem sprehajališču od 16. oktobra naprej predstavlja inovativna razstava, ki nosi naslov “Dosežki Univerze v Ljubljani skozi oči umetnikov”. Ta razstava v središče postavlja vrhunske raziskovalne, pedagoške, umetniške in strokovne dosežke Univerze v Ljubljani iz zadnjih treh let. Uradno odprtje razstave, obogateno z vodstvom avtorjev in nagovorom rektorja Univerze v Ljubljani, je predvideno v četrtek, 19. oktobra, ob 13. uri.

Prof. dr. Gregor Majdič, predstavnik Univerze v Ljubljani, pojasnjuje, da razstava izhaja iz prepričanja, da sta znanost in umetnost ključni sili, ki poganjata napredek človeštva. “Znanje, ki ga ustvarjamo, mora presegati akademske okvire in biti uporabljeno v širšem družbenem kontekstu,” dodaja Majdič.

Razstavo so zasnovali in izpeljali študenti ter profesorji Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO), ki so sodelovali z Univerzitetno službo za umetniško dejavnost. Rektor Univerze v Ljubljani poudarja, da razstava prinaša svež pogled na dosežke Univerze, s poudarkom na sinergiji med znanostjo in umetnostjo. Prikazani dosežki, v katerih so sodelovale vse članice Univerze – 23 fakultet in 3 akademije, so predstavljeni na inovativen način, ki obiskovalcu omogoča, da dosežke dojame skozi umetniško perspektivo. Razstava tako vzpostavlja most med znanstveno odličnostjo in umetniškim izražanjem, prikazuje, kako znanost in umetnost skupaj oblikujeta in spreminjata svet.

Enakovreden in povezovalen sistem fotografij

Ob velikem številu kompleksnih in vsebinsko raznovrstnih dosežkov je bil glavni izziv ustvarjalcev razstave ustvariti enakovreden in povezovalen sistem fotografij, ki dosežke prikazuje kot celoto med seboj povezanih in prepletenih vsebin.

“Fotografije kot take med sabo in z gledalci odpirajo dialog in omogočajo množico interpretacij. Po eni strani so popolni konstrukti, rebusi, po drugi strani pa delujejo kot zamrznjeni trenutek sredi delovne mize pedagogov, raziskovalcev, ustvarjalcev in vseh drugih sodelavcev Univerze v Ljubljani. Njihova navidezna nedokončanost govori o procesih, delu, razvoju, napredku; o vsem trudu in trdem delu, neprespanih nočeh in jutrih, polnih izvirnih prebliskov,” pravi doc. Emina Djukić, ki je skupaj z izr. prof. Petrom Koštrunom z UL ALUO mentorirala študentke in študente – avtorje in avtorice razstave.

“Če se zazremo v naše delo, bomo povsod našli neskončne arhive, ki govorijo o prizadevanjih Univerze v Ljubljani in njenih članic za odličnost. Mapiranje ali sistematsko beleženje sveta je naša stalnica, zato smo se odločili usmeriti pogled v mapo, ki simbolično hrani, varuje in razkriva sledi delovnih procesov, sledi tega truda za odličnost. Mapo smo obravnavali kot objekt in v njej iskali tako prostorske kot narativne izzive. Iz map smo ustvarili množico zemljevidov, po katerih se sprehajata oko in spomin,” dodaja izr. prof. Peter Koštrun.

Foto

Portal24