Nova sezona Primoža Rogliča: Načrti za zmago na Tour de France

ByA.K.

11. januarja, 2024
Primož Roglič [Foto: Zajem zaslona]

Nova sezona Primoža Rogliča: Načrti za zmago na Tour de France

Na Majorki se je odvila uradna predstavitev kolesarske ekipe Bora Hansgrohe, kjer je športni direktor Rolf Aldag razkril ambiciozen načrt za prihajajočo sezono. Glavni cilj ekipe bo osvojitev prestižne dirke Tour de France, pri čemer bo ekipa stremela k zmagi pod vodstvom enega samega kapetana – slovenskega kolesarskega zvezdnika Primoža Rogliča. Roglič pa je poudaril, da zmaga na Touru predstavlja veliko željo, vendar pa ne obsesijo.

“Zaradi tega sem podpisal pogodbo. Želel sem si to možnost, da imam vse potrebno za napad na zmago na Touru. Tudi če na koncu ne bom zmagal, si ne bom mogel očitati, da nisem poskusil. Treba je bilo tvegati in zapustiti najboljšo ekipo,” je dejal Roglič, ki je nedavno prestopil k ekipi Bora Hansgrohe. “Dobro, nisem prišel med eksote, ampak med mojo prejšnjo in zdajšnjo ekipo je bila vendarle v preteklosti velika razlika. Verjamem, da bo zdaj manjša, čeprav se zavedam, da nas čaka veliko dela. Ne bi pa še ničesar napovedoval. Zdaj lahko veliko govorimo, kaj dobro delamo, kaj nam gre, ampak realno stanje bodo pokazale dirke,” je še dodal.

Olimpijski prvak v kronometru namerava sezono začeti marca, vendar še ni določil svojega začetka sezone. Prva dirka se lahko zgodi na dirki Pariz-Nica ali preizkušnji od Tirenskega do Jadranskega morja. Tudi glede drugih nastopov pred Tourom še ni odločen, razen za dirko po Dofineji.

Žeja po sodelovanju

Roglič je izrazil željo po sodelovanju na cestnih preizkušnjah olimpijskih iger in svetovnega prvenstva, vendar ga ne privlačijo kronometri na največjih enodnevnih preizkušnjah. “Iskati oziroma najti novega Seppa je težko. Vsak ima nekaj svojega, Kussa sigurno ne bom našel. Bom pa na dirkah vendarle moral fante bolje spoznati in čim prej ugotoviti, kdo bo tisti približek Kussu, kdo Robertu Gesinku, kdo Eduardu Affiniju in kaj lahko dobim od posameznikov,” je pojasnil Roglič.

Kolesar, ki je nedavno zamenjal ekipo, se je hitro prilagodil novemu okolju in pohvalil svoje nove soigralce. Kljub temu pa ni mogel napovedati, kdo bi lahko nadomestil zvestega pomočnika Seppa Kussa, ki ga je imel pri prejšnji ekipi Jumbo-Visma.

Roglič je tudi spregovoril o prilagajanju novi opremi, pri čemer je izpostavil spremembe v čevljih in pedalih ter njihovem vplivu na položaj na kolesu. Vendar se je po sezoni dovolj prilagodil novi opremi, da se počuti udobno.

Glede svoje forme in prihodnjih podvigov na kolesu, Roglič ni razmišljal o svojem vrhuncu ali starosti, saj meni, da številke ne povedo vsega. Kljub svojim 34 letom se počuti, kot da bi imel 24 let. Glede morebitnih podvigov na Giru in Touru, ki jih načrtuje Tadej Pogačar, je dejal: “Nič ni nemogočega. Vse se da, pravil ni. Rekordi so za to, da se rušijo, ustvarjati se morajo nove zgodbe. A jaz imam letos v mislih le Tour, rad bi naredil še eno črtico, potem pa razmišljal o novih podvigih.”

vir; Foto: Zajem zaslona; Portal24