Nova Škoda Superb: Evolucija zunanjosti, revolucija v notranjosti

ByAna Koren

26. oktobra, 2023
Foto: ŠkodaŠkoda Superb, Škoda

Nova Škoda Superb: Evolucija zunanjosti, revolucija v notranjosti

Vzpon športnih terencev je tako spremenil povpraševanje, da so nekateri proizvajalci avtomobilov začeli opuščati tradicionalne modele. Volkswagen Passat limuzina je ena izmed njih, vendar se legendarno ime nadaljuje kot različica. Opel/Vauxhall Insignia (Buick Regal) je prav tako mrtev v večini delov sveta, tako kot Ford Mondeo/Fusion. Resda nekateri od teh avtomobilov še vedno obstajajo na Kitajskem, kjer jih izdelujejo lokalno.

Novi Škoda Superb bo uradno predstavljen 2. novembra. Tehnično je tesno povezan z novim VW Passatom Variant, oba pa s tekočega traku zapeljeta v Bratislavi. Za razliko od Passata bo Superb kot običajno na voljo v dveh karoserijskih različicah: liftback in karavan.

Škoda je že objavila uradne oblikovalske skice novega Superba. Rekli bi, da je to slab čas, saj se vse premiere trenutno odvijajo na sejmu Japan Mobility Show. Mogoče pa je to namerno…

Daljši, višji in ožji

Kot je že razvidno iz vohunskih slik, bo imela Škoda Superb 2024 evolucijsko zunanjost, ki bolj spominja na veliko prenovo kot na model naslednje generacije. Daljši, višji, a nekoliko ožji od predhodnika bo avtomobil srednjega razreda še prostornejši od predhodnika, kar zadeva prostor za potnike in njihov tovor. V stranskem profilu je podobnost z novim VW Passatom Variant nedvomna.

Medtem ko zunanjost ostaja nespremenjena, je notranjost občutno nadgrajena s tremi vrtljivimi gumbi z vgrajenimi zaslončki, podobno kot pri Audi TT. Te je mogoče zelo prilagoditi za dostop do različnih funkcij, ne da bi morali sredinsko konzolo napolniti s fizičnimi gumbi. Na armaturni plošči je še vedno nekaj tradicionalnih upravljalnih elementov, na kateri kraljuje 13-palčni zaslon infozabavnega sistema. Digitalna instrumentna plošča meri 10 palcev in jo je po želji mogoče dopolniti z zaslonom na glavi.

Izbira različic bo velika, saj želi Škoda ponuditi Superb 2024 z bencinskim, dizelskim in priključnohibridnim pogonom ter s pogonom na sprednji in štirikolesni pogon. Ne glede na izbrano različico se moč na cesto prenaša prek sedemstopenjskega DSG, z izjemo elektrificiranega modela, ki ima šeststopenjski DSG. Ko že govorimo o menjalniku, je prestavna ročica zdaj nameščena na volanskem drogu, da ustvari več prostora med sprednjima sedežema.

vir

Foto: Škoda

Portal24