Nova študija razkriva onesnaženost britanskih voda z mikroplastiko

Nova študija razkriva onesnaženost britanskih voda z mikroplastiko

Nova študija je pokazala, da je onesnaženost z mikroplastiko v britanskih obalnih vodah je 100-krat večja kot pred šestimi leti. Vzorce za študijo so zbrale tri veslaške ekipe, ki so se lansko poletje udeležile 2000 milj dolgega GB Row Challengea.

Vzorce so analizirali znanstveniki z Univerze v Portsmouthu. Ugotovili so, da je raven mikroplastike v vodi do 100-krat višja od ravni, ki jo kažejo podatki, ki jih je leta 2017 zbral Center za znanost o okolju, ribištvu in ribogojstvu (Cefas).

“Eden največjih izzivov naše generacije”

Znanstveniki pravijo, da je povečanje posledica manjših delcev, ki se ujamejo v jeklene filtre, uporabljene za novo študijo, kar daje natančnejšo sliko ravni onesnaženosti. Raziskava je odkrila tudi dokaze o povečanem onesnaženju z mikroplastiko v rekah, vključno s štirikrat večjim onesnaženjem v Temzi. NA slednje je morda vplivala metoda vzorčenja.

Dr. Fay Couceiro z univerzitetne fakultete za gradbeništvo in geodezijo je dejala: “Onesnaževanje oceanov je eden največjih izzivov naše generacije. Oprema, uporabljena za zbiranje podatkov, nam je omogočila zajem veliko manjših delcev. Dobili smo natančnejšo sliko o tem, kje in kako koncentrirana je bila mikroplastika. Sčasoma bo bistveno izboljšalo naše razumevanje zahtevnega problema mikroplastike v naši vodi.”

Negativni učinki

Dr. Couceiro je dodala, da ima pri mnogih vrstah “poraba velikih količin mikroplastike negativne učinke, ki segajo od zmanjšane rasti in nenormalnega razvoja do toksičnosti celic.”

“Glede na morebitne negativne učinke je pomembno, da bolje razumemo, koliko mikroplastike je v naših vodah, in da ji lahko sledimo.”

vir Foto: Wikimedia

Ne spreglejte…

EEA: 80 odstotkov morskih odpadkov, večinoma plastičnih, izvira s kopnega

Odpadki, ki nastanejo na kopnem, predstavljajo 80 odstotkov morskih odpadkov v Evropi, približno 85 odstotkov odpadkov pa je plastika, je razvidno iz poročila Evropske agencije za okolje (EEA). Poročilo ima naslov: Od vira do morja – neizpovedana zgodba o morskih odpadkih… več tukaj.