Nova študija: Ultra predelana rastlinska hrana povezana z zdravstvenimi tveganji

Ultra predelana hrana [Foto: Freepik]

Nova študija: Ultra predelana rastlinska hrana povezana z zdravstvenimi tveganji

Raziskovalci z Univerze v São Paulu in Imperial College London so preučili vpliv ultra predelane rastlinske hrane na zdravje, kar potrjuje že obstoječe ugotovitve, ki povezujejo predelano hrano z zdravstvenimi težavami.

Študije vse pogosteje odkrivajo povezave med uživanjem ultra predelane hrane (UPF) in povečanim tveganjem za debelost, bolezni srca in sladkorno bolezen tipa 2. Nova raziskava je analizirala podatke skoraj 120.000 ljudi iz UK Biobank, ki so bili povprečno stari 55 let, da bi ugotovila specifične vplive rastlinske ultra predelane hrane na srčno-žilno tveganje.

Ključne ugotovitve študije

Rezultati so pokazali, da je bogata prehrana z nepredelano rastlinsko hrano, kot so sadje, zelenjava, žita in oreščki, zmanjšala tveganje za bolezni srca in ožilja za sedem odstotkov ter tveganje za koronarno srčno bolezen za osem odstotkov. Nasprotno pa je uživanje ultra predelane hrane, ki ni živalskega izvora, povečalo tveganje za srčno-žilne bolezni za pet odstotkov ter smrtnost za 12 odstotkov.

“Imamo še en močan argument za spodbujanje zmanjšanja uživanja ultra predelane hrane, ne glede na to, ali je živalskega ali rastlinskega izvora,” je dejala dr. Renata Levy, ena od avtoric študije in profesorica na Univerzi v São Paulu.

Preučena ultra predelana živila

Študija je vključevala širok spekter ultra predelanih živil, kot so industrijski kruh, pecivo, piškoti in torte. Mesne alternative so predstavljale le 0,2 odstotka rastlinskega UPF. Hilda Mulrooney, strokovnjakinja za prehrano in zdravje na londonski univerzi Metropolitan, je študijo označila za “impresivno glede na velikost in uporabljene statistične metode”. Vendar je opozorila, da največji delež ultra predelane rastlinske hrane predstavljajo kruh, pecivo in piškoti, ki niso nujno dobri označevalci rastlinske prehrane.

Omejitve študije

Mulrooney je poudarila, da študija lahko le prikazuje povezave in ne dokazuje vzročnosti. Prav tako se je študija zanašala na klasifikacijski sistem NOVA, ki razvršča živila glede na stopnjo predelave, vendar ne upošteva hranilne vsebnosti.

“Previsok vnos katere koli skupine živil lahko povzroči neravnovesje. Bolj bi me skrbelo, da bi bila zdrava hrana bolj dostopna. Uživanje manj kakovostne hrane je za mnoge ljudi edina možnost zaradi pritiskov na življenjske stroške,” je dodala Mulrooney.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Freepik