Nova Toyota Land Cruiser 250: Zanesljivost in moč

ByMiha Kovač

3. aprila, 2024
Foto: Toyota

Nova Toyota Land Cruiser 250: Zanesljivost in moč

V svetu avtomobilizma je predstavljena zadnja generacija legendarnega modela, Toyota Land Cruiser 250, ki nadaljuje zapuščino več kot sedem desetletij neprekosljive moči, zanesljivosti in sposobnosti premagovanja najtežjih razmer po vsem svetu. S svojo robustno zasnovo in preprosto, a brezčasno estetiko, nova generacija obljublja, da bo ohranila vse, kar je ljubitelje Land Cruiserjev privlačilo že desetletja.

Njegova zanesljivost ni samo vgrajena v vsak del vozila, ampak se odraža tudi v obliki in konstrukciji, ki je namenjena preživetju v najtežjih pogojih. Preprostost dizajna poudarja brezčasno lepoto, ki zagotavlja, da Land Cruiser 250 nikoli ne bo izgledal zastarelo. S klasično silhueto, ki črpa navdih iz zgodnjih modelov, ta model ohranja dolg pokrov motorja, pokončno vetrobransko steklo, kratki sprednji previs in izrazite trapezoidne kolesne obloge.

Razmerja novega Land Cruiserja so zvesto usklajena z oblikovalsko dediščino znamke, z ozko, škatlasto kabino, ki zagotavlja prostornost in udobje. S skupno dolžino 4925 mm, širino 1980 mm in višino 1935 mm ter medosno razdaljo 2850 mm, nova generacija ponuja impresivno prostornost in udobje. Njegova konfiguracija in razmerja sprednjih elementov krepijo klasični videz, ki je značilen za Land Cruiser.

Pri zasnovi nove generacije je bila posebna pozornost namenjena voznikovemu vidnemu polju, s sprednjim in stranskim pogledom, optimiziranim za največjo možno preglednost. Novi Land Cruiser bo opremljen z 18- ali 20-palčnimi lita platišči, odvisno od izbrane stopnje opreme, kar dodaja sodoben pridih ikonični obliki.

Notranjost odraža zavezanost varnosti, funkcionalnosti in vzdržljivosti, s poudarkom na ukrepih za zmanjšanje utrujenosti pri dolgih vožnjah. Informacijski viri, kot so voznikov kombimeter, instrumenti in multimedijski zaslon, so ergonomsko postavljeni za optimalno preglednost. Velik zaslon na dotik (8 ali 12,3 palca) zagotavlja dostop do multimedijskega sistema, ki se ponaša z visokoločljivo grafiko, jasno berljivo v vseh svetlobnih pogojih.

Tehnološki napredek v upravljanju

Toyota Land Cruiser je znana po svoji neomajni zanesljivosti in izjemni zmogljivosti na vseh terenih. Zadnja generacija prinaša nadaljnje inovacije, vključno s poenotenimi fizičnimi oblikami stikal in načini njihovega delovanja, kar omogoča voznikom, da brez odvračanja pozornosti upravljajo s funkcijami vozila. Razvoj stikal in izbirnikov je potekal v sodelovanju s profesionalnimi vozniki rallyja, kar zagotavlja intuitivno in odzivno izkušnjo vožnje.

V osrčju novega Land Cruiserja v zahodni Evropi je 2,8-litrski turbodizelski motor, ki združuje moč z ekonomičnostjo. Motor, ki proizvede 204 KM pri 3000 vrtljajih na minuto in zagotavlja največji navor 500 Nm, je zdaj povezan z novim osemstopenjskim samodejnim menjalnikom Direct Shift. Ta kombinacija obljublja izboljšano pospeševanje, manj hrupa in tresljajev ter boljšo vodljivost v zahtevnih pogojih.

Pogled v prihodnost: Hibridna  tehnologija

Toyota napoveduje, da bo leta 2025 v Evropi predstavila blago hibridno različico Land Cruiserja, ki bo kombinirala dizelski motor z elektromotornim generatorjem in litij-ionsko baterijo. Ta inovacija obeta izboljšanje voznih lastnosti, tišje delovanje in večjo odzivnost, obenem pa ohranja zmožnost premagovanja težkih terenov.

Prenovljeni pogonski sklop za stalni štirikolesni pogon vključuje nov sistem izbirnih stikal H4 ali L4 in nove možnosti za zaporo diferenciala. Te izboljšave zagotavljajo boljšo vodljivost in zmogljivost na različnih terenih.

Izboljšave vodljivosti in varnosti

Novi Land Cruiser uvaja električni servo volan (EPS) in izboljšan zavorni sistem, ki skupaj pripomoreta k boljši vodljivosti in varnosti. Sistem za pomoč pri spustu (DAC) omogoča nadzorovano zaviranje brez blokiranja koles pri premagovanju strmih klancev, deluje pa lahko tudi kot tempomat pri nizkih hitrostih.

Zadnja inovacija vključuje sistem Multi-Terrain Select (MTS) z dodanim samodejnim načinom, ki prilagaja upravljanje vozila in pogonski sklop terenu brez potrebe po ročnih nastavitvah. Ta sistem omogoča, da Land Cruiser intuitivno reagira na spremembe terena, kar voznikom omogoča neprekinjeno in varno vožnjo.

Vse te inovacije in izboljšave poudarjajo Toyotino zavezanost k izboljšanju voznih lastnosti, varnosti in udobja pri vožnji Land Cruiserja, hkrati pa ohranjajo značilno robustnost in zanesljivost, zaradi katere je model postal legendaren.

[Vir: Car magazine]; Portal24; Foto: Toyota