Novak Đoković osvojil OP ZDA in izenačil rekord Margaret Court

Novak Đoković Daniilu Medvedjevu ni pustil, da bi mu še drugič pokvaril zmenek z zgodovino, ko se je boril za zmago na OP ZDA, Đoković je zmagal s 6-3, 7-6(5, 6-3. Novak je s to zmago izenačil rekord Margaret Court s 24 turnirji za grand slam.

Đokovićeva zmaga, njegova četrta v 10 finalih Flushing Meadowsa, je zaključila še eno izjemno sezono po njegovih zmagah na OP Avstralije in Roland Garrosu. V ponedeljek se bo vrnil na vrh svetovne lestvice.

“Očitno mi pomeni vse na svetu,” je dejal. “Res živim svoje otroške sanje. Pisati se v zgodovino tega športa je nekaj res izjemnega, težko je opisati z besedami. “Ko sem imel sedem, osem let, sem imel otroške sanje, hotel sem postati najboljši igralec na svetu.”

Medtem ko še naprej živi svoje sanje, se Đoković zavzema tudi za naslov najboljšega teniškega igralca vseh časov. Đoković je pri 36 letih postal tudi najstarejši zmagovalec OP ZDA za moške v odprti eri, a Srbova lakota po turnirjih za grand slam ni pojenjala, kar je slaba novica za njegove mlajše tekmece.

“Nekega dne bom čez 23, 24 let zapustil tenis,” se je pošalil. “Do takrat me boste pa še malo gledali. Trenutno si ne predstavljam nobene številke o tem, koliko slamov želim osvojiti. Še naprej jim bom dajal prednost kot mojim najpomembnejšim turnirjem in kjer želim igrati najboljši tenis.”

Poklon Kobeju

Potem ko je osvojil svoj zgodovinski naslov, je Đoković vrgel lopar v zrak in padel na kolena, ko je množica pa je dobesedno rjovela. Pobral se je in našel svojo mlado hčerko ob strani igrišča za čustveni objem, preden se je vrnil na klop in izvlekel majico z napisom “Mamba Forever” na sprednji strani in številko 24 na zadnji strani. Majica je bila poklon njegovemu dosežku in njegovemu pokojnemu prijatelju, velikanu Los Angeles Lakersov, Kobeju Bryantu. Bryant je številko nosil večino svoje kariere, preden je umrl v helikopterski nesreči.

“Razmišljal sem, da bi sčasoma naredil to majico, če bi dobil priložnost zmagati na turnirju,” je dejal Đoković. “Kobe je bil tesen prijatelj, veliko sva klepetala o miselnosti zmagovalca. “Ko sem se boril s poškodbo, je bil eden od ljudi, na katerega sem se najbolj zanašal.”

Ne Đokovića ne Medvedjeva nista povsem sprejela newyorška množica in do konca dvoboja je bilo le malo elektrike, ki je prasketala po Arthur Ashe med ženskim finalom v soboto. Ko se je dvoboj začel, je Đoković odkorakal na igrišče in preko mreže strmel v Medvedjeva, človeka, ki je spet stal med njim in zgodovino, tako kot pred dvema letoma. Nazadnje sta se na OP ZDA pomerila v finalu leta 2021, ko je Rus osvojil svoj edini major in Srbu odrekel ta izmuzljivi koledarski turnir za grand slam. Đoković ni govoril o maščevanju na poti do finala in je poraz omenil le kot učno izkušnjo.

Foto: Getty Images Portal24