Med Turčijo in Grčijo je zaradi otokov v Egejskem morju izbruhnila precej ostra besedna vojna. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v četrtek posvaril Atene, naj demilitarizirajo otoke, za katere trdi, da so bili Grčiji mirno prepuščeni.

Turčija

Ankara je grške oblasti obtožila, da je vojaška prisotnost na otočju v nasprotju z Lozansko pogodbo iz leta 1923 in Pariško pogodbo iz leta 1947. Pogodbi otokom zagotavljata neoborožen status.

Erdogan je izjavil, da se “ne šali” in objavil tvite v grščini in angleščini. To je retoriko proti turški sosedi in tradicionalnem regionalnem tekmecu precej zaostrilo.

Grčija

Grčija pravi, da otokov, ki se nahajajo v neposredni bližini velike turške pristajalne flote, ni mogoče pustiti nebranjenih in da so že desetletja tam. Grčija trdi, da Turčija namerno napačno razlagala mednarodne pogodbe. Grčija trdi, da ima pravno podlago, da se brani pred sovražnimi dejanji Ankare.

Twiter spopad

Potem, ko se je Erdogan odločil tvitati v grščini, ga je tiskovni predstavnik vlade v Atenah označil za “pomembnega”.

“Grščina je znana kot jezik razuma, svobode in pravice. Taktika, ki jo je izbrala Turčija, ne spada v nobeno od teh kategorij ” je dejal Giannis Oikonomou. Oikonomou je že prej dejal, da se Grčija s turškimi provokacijami spopada “mirno in odločno”.

Nekdanji grški premier Alexis Tsipras pa je Erdoganu odgovoril v turščini.

“Grčija bo zaščitila svojo suverenost pred vsemi vrstami groženj. Prekinimo provokacije in se vrnimo k dialogu na podlagi mednarodnega prava.”

Zamere

Erdogan je prejšnji mesec, potem ko je grški voditelj med potovanjem v ZDA na to opozoril, dejal, da se bo nehal pogovarjati z grškim premierjem Kyriakosom Mitsotakisom. Grčija in Turčija, ki sta članici in zaveznici v Natu, se s spori glede migracij, morskih meja in raziskovanja rudnin v vzhodnem Sredozemlju, ukvarjata že dolgo.

Vir: Euronews

Foto: Tasnim News Agency