Nove napetosti v Rdečem morju, Hutiji napadli ameriško ladjo

ByA.K.

1. februarja, 2024 , ,
Foto: Wikimedia/US Navy

Nove napetosti v Rdečem morju, Hutiji napadli ameriško ladjo

Jemenski Hutiji trdijo, da so izvedli napad na ameriško trgovsko ladjo v Rdečem morju, ki jo upravlja družba Oceonix Services s sedežem v Združenem kraljestvu. Ladja, poimenovana KOI in registrirana pod liberijsko zastavo, je bila tarča napada, ki se je zgodil južno od jemenskega pristanišča Aden. Družba za pomorsko varnost Ambrey je poročala o eksploziji na ladji.

V odgovor na napad so ZDA izvedle nove zračne napade v Jemnu. Cilj teh napadov naj bi bilo deset brezpilotnih dronov, ki naj bi bili pripravljeni na izstrelitev. Po poročanju tiskovne agencije Reuters je napadena KOI kontejnerska ladja ena izmed več ladij, ki jih upravlja Oceonix Services.

Hutiji so izrazili prepričanje, da so vse izraelske, ameriške in britanske ladje legitimne tarče njihovih napadov. Tiskovni predstavnik vojske Houthi Yahya Sarea je izjavil, da so oborožene sile gibanja uporabile “več mornariških izstrelkov”, da bi ciljale na ameriško trgovsko ladjo KOI. Ladja se je po njihovih besedah približevala “pristaniščem okupirane Palestine.” Slednje je izraz, ki ga Hutiji občasno uporabljajo za označevanje Izraela.

Jemen napoveduje maščevanje

Tiskovni predstavnik Hutijev je dejal: “Jemen ne bo okleval z maščevanjem na britansko-ameriško eskalacijo. Vse ameriške in britanske ladje v Rdečem in Arabskem morju so legitimne tarče jemenskih oboroženih sil, dokler se ameriško-britanska agresija proti naši državi nadaljuje.” Centralno poveljstvo ZDA je poročalo, da so v Jemnu identificirali in uničili deset brezpilotnih letal. Brezpilotna letala predstavljajo grožnjo trgovskim in ameriškim vojaškim ladjam v regiji. Uničena je bila tudi zemeljska kontrolna postaja, so sporočili.

Poleg tega so ZDA sporočile, da je ena od njihovih vojaških ladij v Adenskem zalivu sestrelila tri iranska brezpilotna letala in protiladijsko balistično raketo Hutijev. Napadi in napetosti so posledica nedavnega nasilja v regiji. 7. oktobra je bila namreč v južnem Izraelu izvedena infiltracija stotin palestinskih strelcev iz Gazi, v napadu je bilo ubitih in vzeto za talce več tisoč ljudi.

vir; Foto: Wikimedia/US Navy (fotografija je simbolna); Portal24