Nove smernice nošenja čelade med vožnjo s kolesom

ByAna Koren

31. marca, 2023 ,

Nove smernice nošenja čelade med vožnjo s kolesom

Znanost je povedala svoje o nošenju čelade. Ni pametno, da otrok med vožnjo s kolesom ali drugim športom, ne nosi čelade. Ameriška akademija za pediatrijo (AAP) je izdala posodobljeno politično izjavo o nošenju čelad med rekreativnimi športi za otroke.

V izjavi, ki jo je podpisal dr. Lois K. Lee iz Sveta AAP za preprečevanje poškodb, nasilja in zastrupitev piše: “Dokazi so jasni: čelade rešujejo življenja in znatno zmanjšujejo tveganje resnih poškodb.”

”Poškodbe, povezane s športom, predstavljajo pomemben delež vseh travmatskih poškodb možganov. Kot pediater vsem bolnikom in njihovim staršem svetujem nošenje čelad,” dodaja Lee.

AAP navaja, da so stopnje poškodb v rekreativnem športu najvišje pri udeležencih, starih od 5 do 24 let. Organizacija je opozorila tudi na raziskave, ki kažejo, da kolesarjenje povzroči približno 26.000 obiskov urgentne ambulante samo v ZDA. Poškodbe kolesarjev so glavni vzrok za pediatrične poškodbe glave, povezane s športom.

AAP tudi ugotavlja, da podatki iz leta 2012 kažejo, da le 42 odstotkov otrok, starih od 5 do 17 let, med vožnjo s kolesom, vedno nosi čelado. 31 odstotkov jih ne nosi nikoli, drugi to počnejo le včasih.

Smučanje, rolkanje ali deskanje na snegu, pa tudi drsanje in konjeniški športi prinašajo veliko tveganje za poškodbe glave. Tudi pri teh športih je nošenje čelade nujno, v nekaterih primerih je celo obvezna, do določene starosti.

Nasveti pediatrov:

  • Čelada, ki jo otrok nosi, mora biti zasnovana za šport, s katerim se otrok ukvarja
  • Spodbujajte svojega otroka, da si sam izbere čelado in jo okrasi, kakor hoče, da bo odražala njegovo edinstveno osebnost in interese.
  • Čelado, ki je bila udeležena v nesreči ali je poškodovana ali premajhna, je treba zamenjati. Če je le mogoče, se izogibajte uporabi rabljenih čelad.

Princesa.si Foto: Pexels