Nove usmeritve v nevarne tokove

ByUredništvo

7. avgusta, 2022
Edvard KadičEdvard Kadič [ Foto: Polona Avanzo ]Edvard Kadič

Berem usmeritve in obvezna navodila Ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar Policiji za ravnanje ob javnih shodih.

Prejšnje so zdaj preklicane, nove usmeritve pa, tako mediji, temeljijo na ugotovitvah Ustavnega sodišča Republike Slovenije in upoštevajo dejstvo, da sta svoboda zbiranja in svoboda izražanja temeljni svoboščini, ki jih vsakomur priznava Ustava Republike Slovenije.

Nepoučeni (beri: naivni) bi iz zgornjega lahko sklepal, da so prejšnje usmeritve in navodila temeljila na samovolji notranjega ministra.

Da si je bivši minister Aleš Hojs nekega jutra po kavici preprosto izmislil, kako naj Policija ukrepa, nova ministrica pa zdaj deluje skladno z zakoni. Kot Pepelka.

Zanimivo pri tem je, da je velik del javnosti zgroženo opazoval, da Policija med pandemijo na shodih ni ukrepala.

Zanimivo pri tem je, da je velik del javnosti zgroženo opazoval, da Policija med pandemijo na shodih ni ukrepala.

Da so med ukrepom nošenja mask ljudje protestirali brez mask. Še več, da so se ljudje v obdobju prepovedi zbiranja na javnih mestih, tam mirno zbirali, Policija pa je to v miru opazovala. 

Za vsak slučaj bom zapisal še enkrat: velik del javnosti je zgroženo opazoval, ko so se velika imena opozicije Fajon, Gale, Štromajer, Koprivc … veselo nastavljala fotoaparatom brez mask, na kolesih, pred DZ, v času prepovedi zbiranja na javnih mestih.

V istem času, ko glasbeniki niso smeli koncertirati, ljudje ne prehajati iz pokrajine v pokrajino, država je pa vsem plačevala nadomestila za čakanje doma, da nevarnost pandemije vsaj toliko mine, da se del javnega življenja lahko spet vrne v delovanje.

Za vsak slučaj bom zapisal ŠE enkrat: velik del javnosti je zgroženo opazoval, da Policija ne ukrepa, da ne prekine shodov.

Govorim o ljudeh, ki so debelo gledali sprenevedanje novinarjev RTV Slovenija in drugih osrednjih medijev, njihovo pritlehnost in skrajno levičarski čegevara protivladni aktivizen kljubovanja 10 let starega mulca, ki sosedu nagaja zato, da bi svetu povedal, da odrašča. Ne, ta mulo ni odrasel. Je samo mulo, ki si zaradi fotra, ki je v službi na tožilstvu, to lahko privošči. Vsaka podobnost z dejanskimi akterji je zgolj naključna.

Zdaj bo bolje. Zdaj plešemo. Zdaj nam razlagajo, da naj bomo solidarni in naj si nataknemo masko zato, da bomo pazili na druge. Prej temu očitno ni bilo tako. Prej je bilo dovolj, da si pazil nase. Da si uveljavljal svojo voljo in brigalo te je za druge. 

Cepljenje? Brez veze. Kaj pa ve en Krek, kaj je to zaščita zdravja. Po novem tam ni več direktorja, ampak NIJZ brez imena in priimka in 101 znanstvenik. (Ne, ni hec!)

Ni naslovnika, ni tarče, ni napadanja. To te naučijo v uvodnem delu tečaja komunikacije v protiobveščevalni dejavnosti. Dobesedno. Pa nisem bil samo na enem.

Ni naslovnika, ni tarče, ni napadanja. To te naučijo v uvodnem delu tečaja komunikacije v protiobveščevalni dejavnosti.

Zgolj za kratko mentalno vajo: je veliko izpostavljenih imen v tej vladi? Ni. 

Je Golob, ki se za vsak svoj flop in fijasko izgovarja na prejšnjo vlado ali imaginarno prihodnost, ko bo s svojo ekipo(!) preučil, karkoli že. Potem je tukaj Bešič Loredan, ki bo itak verjetno prvi padel. Nato še Stojmenova Duh, ki nasprotnikom služi kot nek jogi za posmehovanje in Fajon, ki ljubi selfije same po sebi, obremenjena je pa z antiJanša parolami kot kakšen na smrt obsojeni mornar s kamni okoli vratu na koncu brvi, preden ga brcnejo v morje, v gotovo smrt.

Drugih pa ni. Ni nekakšnih Janše, Hojsa, Kreka, Kacina, Urbanije … ki so v negativnem kontekstu dve leti kraljevali vsak dan, vsak dan (!), na naslovnicah Necenzurirano Svet 24, Dela, Dnevnika, MMC itd..

Vse je kolektivno, vse je skrb za bližnjega. Tudi višji davki, nižje plače, višje cene. Celo sindikati se aktivno vključujejo v to kolektivno psihozo. Na napačni strani tj. proti delavcem. Žal, a pričakovano.

Predlagam v branje: Etični pogon ima kratko sapo TUKAJ

Kot je pred časom zapisala ena aktivnejših uporabnic tviterja z levim sentimentom, da ne razume, zakaj takšen vik in krik okoli zvišanja davka, saj je bil le kratek čas nižji. 

Malo premislite o takšnem pisanju, ki meji na resen Stockholmski sindrom celotne tranzicijske levice in njenih podpornikov. Njej je normalno, da je davek visok. Ne podpira nižjega davka in s tem lažjega življenja. Podpira svojo vlado, javno, ne glede na to, kako obremenilne odločitve sprejema zanjo.

Predvidevam, da je v državni službi in da bi se o tem, kaj davki sploh so, lahko kaj naučila iz lekcije za otroke. Kupiš mu sladoled, nato mu pa del odgrizneš in poveš, da je to pač davek. Celo večini otrok ni vseeno, koliko mu odgrizneš.

Ustava RS seveda ne govori le o tem, da obstajata svoboda zbiranja in svoboda izražanja. Govori tudi npr. o enakosti pred zakonom, nedotakljivosti človeškega življenja in varstvu pravic zasebnosti in osebnostnih pravic. Pa še en kup drugih pravic omenja. 

Čas je, da se pripravimo na jesen. Bo vroče, pestro, predvsem pa naporno za zdravo pamet.

Načrtno uničevanje pravnega reda, z interpretacijami kot ustreza aktualni oblasti, bo zahtevalo svoj poračun. Ta trenutek še najbolj trpi zdrava pamet večine prebivalstva, ki se sprašuje, kdo je to ekipo, ki vlada, sploh izvolil.

No ja, saj delu Golobove vlade je volilno telo res pokazalo vrata. Pa jih je Golob postavil nazaj na oblast.

Kako je to mogoče?

Enostavno. Štarter je šel, žička je bila pricvikana, drugega pa ni bilo na razpolago.

Edvard Kadič

  • Več o Edvardu Kadiču TUKAJ

Avtorske pravice: Kolumna je avtorsko delo. Če ni določeno drugače, je reproduciranje dovoljeno pod pogojem, da se navede vir, v elektronskih medijih do povezave na vir.