Novela zakona o dohodnini – SDS in NSi vložili zahtevo za presojo ustavnosti

Poslanski skupini SDS in NSi sta vložili zahtevo za presojo ustavnosti novele zakona o dohodnini, so sporočili iz stranke SDS. Pod poziv so se podpisali tudi predstavniki trinajstih organizacij.

Poslanski skupini sta pri tem upoštevali pripombe gospodarskih in kmetijskih organizacij, ki so poslance pozvale k vložitvi zahteve, saj da novela v obdobju negotovosti in rastoče inflacije prinaša ostro davčno politiko do delovno aktivnih.

DZ je novelo zakona o dohodnini sprejel 9. decembra.

DZ je novelo zakona o dohodnini sprejel 9. decembra. Z novelo se med drugim odpravlja načrtovano postopno zviševanje splošne olajšave do leta 2025 ter odpravlja nekatere razbremenitve, potrjene spomladi v času prejšnjega sklica parlamenta.

Poleg tega se zvišuje skupni dohodek, od katerega se poleg splošne olajšave prizna tudi dodatna splošna olajšava, uvaja nova olajšava za mlade ter zaostruje davčna obravnava samostojnih podjetnikov.

Kot so opozorili podpisniki poziva, ki so ga v sredo posredovali poslanskim skupinam, novela prinaša nižjo splošno davčno olajšavo.

Zvišuje se obdavčitev samostojnih podjetnikov in visoko izobraženih kadrov, otežuje notranje lastništvo podjetij ter bistveno poslabšuje socialni položaj kmetov na območjih z omejenimi možnostmi za kmetovanje.

Opozorili so tudi, da ukinitev usklajevanja olajšav z inflacijo zaradi visoke inflacije pomeni dejansko nižje neto plače.

Izpodbijajo 15 členov

Na vse te določbe se nanaša zahteva za presojo ustavnosti, ki sta jo vložili SDS in NSi. Poslanski skupini izpodbijata 15 od 21 členov novele zakona. Ustavno sporne se jima med drugim ne zdijo le določbe glede nove olajšave za mlade, donacij, uskladitve olajšav za vzdrževane družinske člane za leti 2023 in 2024 ter priznavanja normiranih odhodkov.

Davčna politika, ki jo uvaja novela zakona, se podpisnikom poziva iz vrst gospodarstva zdi nerazumno ostra do delovno aktivnih ljudi, še posebej do srednjega razreda.

Novela bo tudi pomembno vplivala na nižjo samooskrbo s hrano.

Novela zakona krši ustavne pravice vseh državljank in državljanov, uvaja namreč diskriminatorno obravnavo, na kar so večkrat opozorile tudi pristojne službe, so dodali.

Poziv podpisalo 13 organizacij

Pod poziv so se podpisali predstavniki 13 organizacij, to so: Klub slovenskih podjetnikov, Skupina podjetij z notranjim lastništvom, Sindikat kmetov Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije, AmCham Slovenija, Združenje bank Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Združenje Manager, Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in Zadružna zveza Slovenije.

Novelo je z odložilnim vetom skušal blokirati že državni svet, a jo je DZ nato še enkrat potrdil. V SDS pa so tik pred glasovanjem vložili pobudo za razpis posvetovalnega referenduma, vendar je poslanci niso podprli.

Vir: Slovenske novice Foto: STA

Ne spreglejte…

Požareport: Ne Gibanje Svobode ampak Gibanje sramote: Če ne bi bilo Bojana Požarja, bi Ribič danes bil celo šef DARS-a

Požareport: Nenazadnje, Ribič o Golobu tudi mnogo, če ne celo preveč, ve …Toda Andreju Ribiču, glede na dolgoletna tesna razmerja med njim in Robertom Golobom, ki se vlečejo predvsem iz zgodbe, povezane z “najbolj varovano skrivnostjo državne energetike”, je Golob, to je vendarle jasno, nekaj preprosto moral dati … več tukaj.

By A.K.

One thought on “Novela zakona o dohodnini – SDS in NSi vložili zahtevo za presojo ustavnosti”

Komentar: