Novela zakona o parlamentarni preiskavi: NSi zahteva referendum

Foto: Matija Sušnik/DZ

Novela zakona o parlamentarni preiskavi: NSi zahteva referendum

V Državnem zboru (DZ) je potekala izredna seja, na kateri so poslanci obravnavali predlog novele zakona o parlamentarni preiskavi, ki predlaga pomembne spremembe v zaščiti preiskovancev. Novelo, ki jo je v parlamentarni postopek vložila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, so obravnavali po skrajšanem postopku.

Predlog novele poudarja potrebo po večji zaščiti preiskovancev in uvaja možnost za naknadno ustavno presojo odredb o parlamentarni preiskavi. Po novem bi Ustavno sodišče moralo o ustavnosti takih odredb odločiti v roku 30 dni, do takrat pa bi bila odredba začasno zadržana.

Med razpravo so poslanci zavrnili dopolnila stranke SDS, ki so predlagala, da Ustavno sodišče odloči v 15 dneh. Če sodišče ne bi odločilo v predlaganem roku, bi bila parlamentarna preiskava avtomatsko skladna z ustavo in zakonom. SDS je prav tako predlagala, da se novele ne bi uporabljale za parlamentarne preiskave, ki so bile odrejene pred njenim uveljavitvijo.

Ključno dopolnilo stranke Svoboda, ki predlaga, da Državni zbor ne more imenovati preiskovalne komisije, dokler Ustavno sodišče ne odloči o ustavnosti akta, je bilo sprejeto. Za dopolnilo je glasovalo 46 poslancev, proti jih je bilo 21, sedem poslancev iz NSi pa se je vzdržalo.

Predlog novele v celoti pa danes še ni bil sprejet. V stranki NSi so namreč vložili zahtevo za razpis posvetovalnega referenduma o noveli, ki menijo, da se z novelo preveč hiti. To zahtevo so utemeljili z nedavno odredbo parlamentarne preiskave o domnevnih zlorabah v podjetjih Gen-I in Star Solar ter financiranju Gibanja Svoboda.

Klakočar Zupančič je v svojem nastopu zagotovila, da predlagana novela ne bo vplivala na tekoče parlamentarne preiskave, vključno z omenjeno preiskavo Gen-I. Na zahtevo za posvetovalni referendum pa je odgovorila z besedami, da se bo “izkazalo za – oprostite mi za ta izraz, neumen korak.”

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Matija Sušnik/DZ