Novi Fiat Ducato: Globalni uspeh, osvežitev in električna prihodnost

Fiat Ducato je že dolgo časa stalni prebivalec na svetovnem trgu. Ducato je svojil srca voznikov v več kot 80 državah po vsem svetu. S svojo prepoznavno prisotnostjo in zanesljivostjo je postal eden najbolje prodajanih modelov v zgodovini Fiata. V več kot 40 letih je bilo namreč izdelanih več kot 3,5 milijona vozil. Zlasti njegova razširjena uporaba v avtodomih mu je prinesla prestižno mesto v vodilnem tržnem segmentu.

Sedaj pa se zgodba razvija naprej, saj je Fiat Ducato doživel temeljito prenovo. Njegova ponudba je razširjena tudi na povsem električno različico, ki obljublja najboljše v razredu ter svežo zunanjo in notranjo obliko. In kot pika na i, novi Ducato je na voljo s 25-odstotnim popustom, čeprav še ni povsem jasno, za katere trge ta ponudba velja.

Spremembe videza, tako pri električni različici kot pri različici z motorjem z notranjim izgorevanjem, so osredotočene na sprednji del vozila, pri čemer je cilj ohraniti prepoznavnost. Najopaznejša sprememba je vidna v celotni maski Ducata, ki zdaj ponosno nosi nove odbijače, zaščitne plošče in masko z modernim dizajnom, usklajeno s barvo karoserije Fiata, vse to z namenom izboljšanja aerodinamične učinkovitosti.

E-Ducato

Električna različica, imenovana E-Ducato, zdaj ponaša popolnoma LED žaromete, ki znatno izboljšujejo vidljivost ponoči. Prenovljeni so tudi zadnji žarometi, ki združujejo črne poudarke in nove logotipe, dopolnjujejo celoten videz vozila.

Kar se tiče električne različice, se ta ponaša z novo 110 kWh baterijo, ki obljublja električni doseg do 420 km v ciklu WLTP. Pogonski sklop vključuje enoto z močjo do 200 kW (270 KM) in navorom 410 Nm, ki se odlično ujema z baterijo. Sistem polnjenja je tudi popolnoma nov, vključuje dva standardna polnilnika, ki lahko sprejmeta do 11 kW AC ali do 150 kW DC za hitro polnjenje baterije v zgolj 55 minutah.

E-Ducato je opremljen s posebej zmogljivim motorjem in tremi načini vožnje – Eco, Normal in Power. Voznik lahko s pomočjo namenskih prestavnih ročic na volanu izbira med regenerativnim zaviranjem in načinom iztekanja.

Obsežna ponudba dizelskih motorjev

Poleg električne različice ostaja na voljo tudi obsežna ponudba dizelskih motorjev, ki izpolnjujejo najnovejše ekološke standarde. To vključuje široko paleto moči, od 120 do 180 KM, in izbiro med 6-stopenjskim ročnim menjalnikom ter 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom za določene modele.

Ne glede na izbiro motorja pa novi Ducato ohranja impresivno nosilnost do 1.500 kg in prostorno nakladalno prostornino do 17 m3, kar ga uvršča med vodilna gospodarska vozila v svojem razredu.

Vendar pa novi E-Ducato ni le o zunanji prenovi in močnih zmogljivostih. Ponaša se tudi z vrsto novih asistenčnih sistemov, vključno s sistemom popolnega nadzora zaviranja, prepoznavanjem prometnih znakov, asistentom za ohranjanje voznega pasu, asistentom za pozornost in inteligentnim asistentom za hitrost. S kombinirano uporabo teh sistemov doseže 2. stopnjo avtonomne vožnje, kar prispeva k večji varnosti na cesti.

Notranjost

Notranjost novega E-Ducata je tudi deležna obsežnih izboljšav, vključno z obnovljeno armaturno ploščo, volanom ter funkcionalnimi in prostornimi vratnimi oblogami. Električna različica ponuja sedeže, obložene z vrhunskimi tkaninami in izboljšanim udobjem ter ergonomijo. Novi električni servovolan pa zagotavlja natančno vodenje v vseh pogojih vožnje in obremenitve.

Pametna tehnologija je tudi ključna sestavina novega E-Ducata, z vključenim 10-palčnim radijskim navigacijskim sistemom in 7-palčnim centralnim digitalnim kokpitom. Vzvratna kamera in 360° parkirni senzorji pa olajšajo vožnjo in parkiranje.

Da bi še izboljšal delovno izkušnjo voznikov, novi E-Ducato vključuje tudi brezžični polnilnik, dvojna USB priključka za pametne telefone, 230-voltno visokonapetostno vtičnico, ogrevano vetrobransko steklo z notranjim električnim grelnim elementom za hitro odmrzovanje ter digitalno vzvratno ogledalo.

V skupnosti poklicnih delavcev, ki zaupajo svoje delo Fiatu Ducatu, bo novi model zagotovo dobrodošla nadgradnja, združujoč tradicionalno zanesljivost s sodobno tehnologijo in trajnostjo.

vir

Foto: Fiat

Portal24