Novi iPhone 15 bo brez gumbov, cena bo visoka

ByA.K.

20. januarja, 2023

Novi iPhone 15 bo brez gumbov, cena bo visoka

Do predstavitve novega iPhona loči še devet mesecev, so se že začela ugibanja o videzu nove 15 in o tem, katere nove tehnologije in funkcije bo Apple vgradil v svoje nove naprave. 

Kar zadeva pametne telefone, podjetje v letu 2022 ni pretirano navdušilo. Količina in “wow trenutki” novosti je bila namreč zmanjšana na minimum. 

Če niste bili prisiljeni kupiti novega iPhona, ste ga verjetno preskočili. Sodeč po govoricah bi lahko imela številka petnajst številne in dobrodošle in težko pričakovane izvirne rešitve. Če se bodo res zgodile, bodo močno spremenile izkušnjo z iPhoni. 

Prihaja USB-C?

Tisto, kar so vsi uporabniki čakali, je dokončen prehod na USB-C in odmik od Tehnologije Lightning, ki je kljub nekaterim razumljivim prednostim, eden bolj negativnih vidikov dela znotraj Applovega ekosistema. To pomeni tudi hitrejši prenos podatkov (podpora za “vsaj” USB 3.2 ali Thunderbolt 3). 

Spremembe bodo zajele vse štiri modele (dva 6,1-palčna in dva 6,7-palčna). Ena od obeh velikosti naprave bo standardna, druga pa bo boljši in dražji model Pro. Seveda bodo vse najboljše lastnosti prikazane na modelih Pro. 

Otoki za vsakogar!

Dynamic Island, ki je bil predstavljen lani, bo razširjen tudi na standardne modele. Novost je, povezana z interaktivnim ‘otočkom’, ki se ovija okoli vizualno vsiljivega izreza. To je ena boljših in zanimivejših Applovih rešitev. 

Apple bo za nove naprave uporabil Qualcommove modemske čipe, ker njihovi še niso pripravljeni. 

Standardni model bo dobil lanskoletni čip A16 iz modela Pro. Modeli Pro bodo dobili izboljšan 3-nanometrski čip A17. Modeli Pro bi lahko dobili okvir iz titana in periskopske leče za boljši zoom. Že tako impresivna kamera iPhona bo tako še boljša.

Periskopski zoom omogoča 5x ali celo 10x optični zoom (Samsung ima 4x do 10x optični in 100x digitalni zoom). 

Obstajajo tudi senzorji Sony, ki podvojijo nasičenost signala za vsako slikovno piko. Slednje pomeni več svetlobe in manj pod- ali preosvetlitve. 

Bo videti drugače?

Zanimiva je uvedba polprevodniških gumbov za glasnost in vklop, ki bi bili podobni tistim, ki so bili prvič predstavljeni z gumbom Domov na iPhonu 7. Z drugimi besedami, mehanskih gumbov ne bilo, bila bi/bo polprevodniška tehnologija, ki uporablja “čutne povratne informacije” ali “haptične povratne informacije” (v jeziku, ki ga razumete). 

Govori se tudi o vrnitvi Touch ID-ja, ki bi bil tokrat pod zaslonom. 

Cene rastejo

Iz nekaterih virov namreč prihajajo informacije, da bi lahko bil novi iPhone še dražji. Razlika v cenah med standardnim, Pro in Ultra modelom bi bila še večja. 

Trenutna cena modela Pro se začne pri 1000 dolarjih, kar pomeni, da bi lahko novi iPhone 15 Pro, če se ugibanja potrdijo bo cena prek tisoč dolarjev. 

Vse to in še veliko več bomo izvedeli septembra, ko bo Apple nove naprave tudi uradno predstavil.

vir Foto: Pexels