Novi slovenski bistroji, ki se jih že veselimo

ByAna Koren

20. januarja, 2023

Novi slovenski bistroji, ki se jih že veselimo

Začetek leta bodo zaznamovali bistroji, saj se obetajo najmanj štirje: trije v prestolnici, en v Ajdovščini.

Najprej: kaj je bistro?

Te oblike gostinskih lokalov pri nas nismo posebej vajeni. Gre za male restavracije z udobno notranjo opremo. Na zahodu so nekakšna stalnica kulinarične ponudbe. Pariške bistroje recimo zaznamujejo zmerne cene, hrana je domača in sloni na temeljih domače kuhinje.

Tu so torej: novi slovenski bistroji in njihove zanimive zgodbe:

Ana

Ana Roš je že pred časom napovedala, da bo v Knafljevem prehodu odprla bistro. To se bo predvidoma zgodilo marca.

3. februarja v Ljubljano prihaja pop-up restavracija Ana in Slon, nekakšen predhodnik bistroja. V Hotelu Slon, kjer je bil tudi v preteklosti bistro, bo ekipa gostovala tri mesece, je pojasnila šefinja kuhinje Hiše Franko. Dodala je, da lahko gostje pričakujejo izrazite okuse, zdravo hrano in natančno pripravo jedi: “Koncept bo cenovno dostopen vsakomur, ki želi dobro jesti.”

Jedi bodo temeljile na zelenjavi, meso in ribe bodo za spremljavo. Sledljive sestavine se bodo naslonile na ponudbo ljubljanske tržnice, slovenskih sirarjev, naših ribičev in kmetovalcev, je pojasnila.

Bistro Frik

Sredi Ajdovščine je tržnica, ob njej na temeljih rimskodobnega stolpa zasnovan objekt, v katerem je bila v preteklosti vinoteka Faladur. Slednja je zdaj v Vipavi. V ta stolp se bo kmalu, predvidoma februarja, naselil Bistro Frik.

Vodja bistroja, ki mu bo dodana vinoteka, bo Erik Dietz. Dopoldne bo stregel drožne panine in drožne šnite. Popoldne bo v novem bistroju napočil čas za pice z drožmi in sladice, med katerimi bo pistamisu (torej tiramisu s kremo iz pistacij).

Bistro Georgie

Ravno te dni v središču Ljubljane, na Čufarjevi 5, mlada ekipa, ki je do konca minulega leta delala v Bistroju Monstera, začenja novo zgodbo z imenom Georgie. Šef kuhinje Gregor Jelnikar pravi, da bodo tudi tu v ospredju kakovostne in sezonske sestavine, kreativni krožniki in ekološka vina.

Jedilnik bodo redno menjavali. V prvih dneh bo na sporedu denimo pašteta iz piščančjih jeter s konopljinimi semeni, postrežena z briošem, čebulno marmelado in domačimi vložninami.

Tu bodo še testenine iz starega kruha, domača rikota, lešnikova krema, kisla smetana s pehtranom in šalotkin gastique (to je redukcija kisa, sladkorja in tekočine).

Med sladicami gre omeniti koruzni crème brûlée z borovničevim sladoledom in karamelizirano pokovko.

Kulinarični študio 2.0

Sredi februarja se na Poljanski 7 obeta odprtje Kulinaričnega študia 2.0. Slednjega v prestolnici načrtujeta Špela in Ivo Tomšič. Že na matični lokaciji Kopru, kjer bo njun Kulinarični študio še naprej deloval, sta “chef in šefica”, kot si rada rečeta, ustvarjala unikatne zgodbe.

Še ena značilnost njunega koprskega studia je notranja oprema lokala, ki spominja na domače stanovanje, in tudi ta element prinašata v Ljubljano.

“Konceptualno bo v Ljubljani tako, kot je v Kopru: torej vsak teden drugačni več hodni jedilniki po bistrojskih cenah. Ekipa v Ljubljani bo imela pri kreacijah proste roke, jedi pa bodo prilagojene lokaciji in začinjene z istrskim pridihom,” v telegrafskem slogu opiše chef Ivo Tomšič in doda, da bodo na Poljanski mešali tudi koktajle.

Pa še to: na pomlad nekaj novega načrtuje tudi chef Jorg Zupan, ki je doslej vodil Atelje (ena Michelinova zvezdica), njegov je tudi bistro Breg.

Vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Poskusite nekaj novega: torta iz pastinaka z glazuro iz kremnega sira

Če ste pripravljeni poskusiti nekaj novega, je torta iz pastinaka lahko prava stvar za vas. Morda se pastinak za pripravo sladic zdi nenavadna sestavina, a je po okusu in teksturi zelo podoben korenčku.

Preden je sladkorni trs postal široko dostopen, so Evropejci stoletja uporabljali pastinak in korenje kot sladilo, zato tovrstno pecivo ni novost, temveč vrnitev h koreninam… več tukaj.