Novo Muskovo podjetje xAI zbira milijardo dolarjev

Najnovejše zagonsko podjetje v svetu umetne inteligence, znano kot xAI Elona Muska, ki je bilo ustanovljeno julija letos, je v središču pozornosti. S prodajo delnic podjetja zunanjim vlagateljem kot sredstvom za pridobivanje kapitala, si namreč prizadeva si namreč zbrati impresivno milijardo dolarjev (0,9 milijarde evrov).

Podjetje je pri ameriški komisiji za vrednostne papirje in borzo že sprožilo postopke, do zdaj pa je že uspelo pridobiti 134,7 milijona dolarjev, večinoma od štirih ključnih vlagateljev.

xAI se je z ustanovitvijo postavilo v boj proti Microsoftovemu Bing AI, Googlovemu Bardu in ChatGPT iz podjetja OpenAI. Njihova paradigma umetne inteligence bo znana kot “maksimalna umetna inteligenca, ki išče resnico” in odraža njihov cilj, da razumejo pravo naravo vesolja.

Brez moralnih cenzorjev

Zanimivo je, da xAI ne vključuje vgrajenih moralnih senzorjev ali programiranja in je nenehno radovedno naravnano. Elon Musk skuša privabiti več vlagateljev v xAI. Ponuja jim 25-odstotni delež v podjetju, kar je še posebej privlačno, saj se konkurenca v sektorju umetne inteligence zaostruje, predvsem zaradi uspeha ChatGPT.

Podjetje xAI je nedavno predstavilo svoj chatbot z imenom Grot, ki ima “uporniško žilico” in se postavlja kot konkurenca ChatGPT. Ta inovativni chatbot bo na voljo vrhunskim naročnikom na platformi družbenih medijev X in kot ločena aplikacija. Grot temelji na znanstvenofantastičnem romanu Štoparski vodnik po galaksiji in se domnevno z internetom v realnem času spoprijateljuje že po le dveh mesecih usposabljanja.

xEkipa AI, ki jo sestavlja 12 izjemno sposobnih članov, vključuje alumnije iz podjetij, kot so Google, OpenAI, Twitter, Tesla in Microsoft, poleg tega pa tudi izjemne raziskovalce umetne inteligence z Univerze Stanford in Univerze v Torontu.

Elon Musk poudarja, da je podjetje xAI nastalo z namenom privabiti vrhunske inženirje in znanstvenike AI, ki niso želeli delati v že uveljavljenih velikih podjetjih, kot je Tesla. Musk je dejal: “To je nekakšna geneza xAI.”

Pomembno je omeniti, da je Musk v preteklosti sodeloval pri ustanovitvi OpenAI leta 2015, vendar je leta 2018 organizacijo zapustil in jo nedavno kritiziral, da se je spremenila iz neprofitne organizacije v profitno podjetje. Poleg tega je opozoril tudi na pomembnost umeščanja grožnje, ki jo umetna inteligenca predstavlja za človeštvo, na isto raven z grožnjami jedrskih vojn ali pandemij. Po njegovih ocenah bi umetna inteligenca lahko postala inteligentnejša od ljudi v zgolj petih ali šestih letih, kar je veliko hitreje, kot pričakuje večina strokovnjakov na tem področju.

vir; Foto: Wikimedia Klub lastnikov Tesla Belgija ; Portal24