Novo v Sloveniji – agencija specializirana za zaposlovanje Filipincev

Foto: Pexels

Novo v Sloveniji – agencija specializirana za zaposlovanje Filipincev

V Sloveniji je začela z delovanjem nova agencija Pinoy 386, ki je specializirana za zaposlovanje filipinskih delavcev. Ta korak v luči naraščajoče kadrovske stiske, predstavlja pomembno priložnost za slovenske delodajalce. Agencija načrtuje, da bo letno za Filipince zagotovila več kot tisoč delovnih. Filipini, ki so ena največjih izvoznic delovne sile na svetu s 115 milijoni prebivalcev, od katerih jih 11 milijonov dela v tujini, ponujajo zanesljivo in marljivo delovno silo.

V odziv na potrebe po delovni sili je Slovenija nedavno vzpostavila konzulat na Filipinih, ki bo poenostavil in pospešil postopke zaposlovanja. Konzulat uradno še ni odprt, vendar so Filipincem v mestih Manila in Cebu že omogočene priprave za pridobitev dovoljenj za prebivanje v Sloveniji.

Agencija Pinoy 386, sestrsko podjetje uspešne agencije Pinoy 385, ki je na Hrvaškem, Madžarskem in Slovaškem v petih letih zaposlila več kot 5000 Filipincev, obljublja skrben nadzor nad delovnimi pogoji in pravicami. Ustanovitelj in direktor, Stjepan Jagodin, poudarja dolgoletno tradicijo Filipinov pri zagotavljanju zaščite svojih delavcev v tujini, ki med drugim vključuje stroge akreditacijske postopke za tuje delodajalce in certifikacijski sistem za delavce.

Za zaposlitev filipinskega delavca v Sloveniji bo moral delodajalec zagotoviti enake delovne pogoje, kot veljajo za domače delavce, vključno z enako plačo in kritjem stroškov, kot so povratne letalske vozovnice, dovoljenja za prebivanje in zdravniški pregledi. Povprečna plača na Filipinih znaša okoli 300 dolarjev, dela pa se deset ur dnevno šest dni na teden, letni dopust je na voljo od sedem do deset dni, v primeru bolniške odsotnosti pa se nadomestilo poravna za največ sedem dni, je razmere opisal Jagodin.

“Zelo prilagodljivi, hitro se vključijo v kulturo”

Slovenska podjetja iz sektorjev trgovine na drobno, logistike ter gostinstva in turizma so že izkazala interes za zaposlovanje filipinskih delavcev preko agencije Pinoy 386. Slednje pomeni, da bodo filipinski delavci neposredno zaposleni pri slovenskih delodajalcih. Poleg omenjenih sektorjev se pričakuje tudi zaposlovanje filipinskih delavcev v zdravstvu in socialnem skrbstvu.

Direktorica Pinoy 386, Anuška Cerovšek Beltram, je izpostavila več prednosti zaposlovanja Filipincev, vključno z njihovo visoko stopnjo znanja angleškega jezika, prilagodljivostjo, hitrim vključevanjem v novo kulturo in marljivostjo. Kljub pozitivnim lastnostim pa je je Goran Lukić iz Delavske svetovalnice izrazil zaskrbljenost glede nadzora nad spoštovanjem delavskih pravic filipinskih delavcev v Sloveniji. Lukić je pri tem opozoril na možno izkoriščanje zaradi slabših delovnih pogojev, na katere so nekateri filipinski delavci navajeni.

Lukić je pozval k vzpostavitvi preventivnih mehanizmov za zaščito pravic delavcev, vključno z obveznim informiranjem o delodajalcih, ki so že bili ugotovljeni kot kršitelji delovnopravne zakonodaje. Od agencije Pinoy 386 in relevantnih slovenskih inštitucij pričakuje, da bodo sodelovali le z delodajalci, ki spoštujejo delovne pravice.

V luči olajševanja postopkov zaposlovanja Filipincev v Sloveniji je napovedan podpis memoranduma o sodelovanju med Slovenijo in Filipini na začetku aprila, kar naj bi predstavljalo pomemben korak naprej v tej iniciativi.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Pexels