Novo vodstvo Zelenih postavilo pogoje za podporo Ursuli von der Leyen

Ursula von der Leyen [Foto: EU parlament/Wikimedia]

Novo vodstvo Zelenih postavilo pogoje za podporo Ursuli von der Leyen

Novoimenovana sopredsednika skupine Zelenih/EFA v Evropskem parlamentu, nemški poslanec Terry Reintke in nizozemski poslanec Bas Eickhout, sta na ustanovnem sestanku izrazila podporo kandidaturi Ursule von der Leyen za predsednico Evropske komisije. Vendar pa od njene stranke, Evropske ljudske stranke (EPP), zahtevata jasnost glede prihodnosti zelenega dogovora.

Reintke in Eickhout sta v pogovoru z novinarji poudarila, da Zeleni ponujajo svoje storitve za oblikovanje stabilne koalicije za prihodnji zakonodajni mandat. Vendar pa zahtevajo jasnost glede zelenega dogovora, ki je ključna prednostna naloga Zelenih.

“EPP je popolnoma razdeljena glede tega, kam z zelenim dogovorom. Obstajajo zelo različne točke,” je dejal Reintke. Dodal je, da je “očiteno neenotnost” desnosredinske skupine pri tej ključni temi treba urediti pred začetkom pogovorov o vključitvi Zelenih v večino, ki bi podprla izvolitev von der Leyen.

Mešana sporočila

Eickhout je poudaril, da so med kampanjo iz EPP prihajala mešana sporočila. “Imel sem predvolilne dogodke z Manfredom Webrom, kjer je na enem rekel, da so stranka zelenega dogovora, na drugem pa se je želel od tega odpovedati,” je pojasnil.

Zeleni si poleg nadaljevanja okoljske politike EU želijo tudi, da bi kakršno koli sodelovanje s skrajno desnico odpadlo. Reintke je opozoril na napako EPP pri ocenjevanju smeri, ki jo je ubral Viktor Orban, in posvaril pred ponovitvijo podobne napake z italijansko premierko Giorgio Meloni.

Nova sopredsednika sta potrdila, da pogovori z drugimi skupinami že potekajo, ne le z EPP. Če dvoumnost iz EPP ostane, socialisti dajejo “zelo jasna sporočila, da želijo Zelene v večini”, je dejal Eickhout in dodal, da so prioritete socialistov na splošno primerljive z njihovimi.

Zeleni evropski poslanci so razpravljali o želji po nekakšni koalicijski pogodbi v pisni obliki, podobni tistim, ki so jih v nekaterih državah uporabljali pred oblikovanjem vlad. Sopredsednika sta poudarila, da bodo Zeleni šli v pogajanja z drugimi strankami z jasnimi črtami, vendar s “konstruktivnim duhom”.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: EU parlament/Wikimedia