NPU preiskuje domnevne zlorabe pri 118 milijonov vrednem poslu. NPU na območju Ljubljane izvaja sedem hišnih preiskav v zasebnih in poslovnih prostorih zaradi suma zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Osumljenih je pet fizičnih oseb, dve za izvršitev kaznivega dejanja, tri pa zaradi pomoči.

Iz Generalne policijske uprave so sporočili, da so osumljenci pri opravljanju gospodarske dejavnosti, v povezavi z javnim naročilom, na podlagi katerega je bila sklenjena pogodba v višini 118 milijonov evrov med slovenskim javnim podjetjem in gospodarsko družbo iz tujine, zlorabili svoj položaj. Tako so si pridobili veliko protipravno premoženjsko korist v višini 3,5 milijona evrov. Delno je že bila izplačana, in sicer v višini vsaj 650.000 evrov.

Pri izvajanju hišnih preiskav sodeluje 35 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Predkazenski postopek od leta 2020 dalje usmerja Specializirano državno tožilstvo.

Po navedbah portala Necenzurirano NPU preiskuje 118 milijonov evrov vredno naročilo tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote v ljubljanski toplarni, ki jo je od grške družbe Mytilineos Holdings kupilo javno podjetje Energetika Ljubljana.

Za kaznivo dejanje zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je predpisana kazen zapora od enega do osmih let.

Vir: MMC RTV Slovenija

Foto: Siol

By A.K.

Komentar: