NSi: Vlada pri sanaciji počasna, pri izračunu škode prehitra

Vlada se sooča s kritikami opozicijske stranke NSi glede svojega upravljanja sanacije škode po avgustovskih poplavah. Na novinarski konferenci je poslanec NSi-ja Jernej Vrtovec izrazil razočaranje nad počasno in neučinkovito reakcijo vlade. “Po obljubah vlade, da bo popoplavna sanacija hitra in učinkovita, se je izkazalo nasprotno,” je povedal Vrtovec.

Vrtovec je opozoril, da so občine dolgo čakale na sredstva za intervencijo, nekatera podjetja pa so zaradi prepočasne pomoči na robu likvidnosti. Hkrati je izpostavil, da se zdi ocena škode, ki je narasla s prvotnih 500 milijonov evrov na skoraj 10 milijard evrov, “prenapihnjena”.

Nova Slovenija je še posebej kritična do vključitve nekaterih projektov v oceno škode, ki po njihovem mnenju niso bili prizadeti v poplavah. Vrtovec je izpostavil nekatere projekte, kot so rekonstrukcija ceste in obvoznice, ki niso bili direktno prizadeti, a so bili vključeni v oceno škode.

Stranka NSi opozarja, da zaradi visoke ocene škode vsi “plačujemo višje davke.” Vrtovec je poudaril, da se zdi, da je “ta poplavni balon namenoma napihnjen” za obdavčenje državljanov in gospodarstva.

V luči teh kritik NSi poziva k podrobnim prikazom stroškov in vzpostavitvi nadzora nad porabo sredstev za obnovo. Stranka predlaga, da komisija za nadzor javnih financ razpravlja o oceni škode. Prav tako NSi od vlade zahteva, da predloži podrobno oceno neposredne škode, skupaj s podrobnim prikazom stroškov. Stranka prav tako želi, da vlada vzpostavi mehanizme za nadzor in transparentnost porabe sredstev, namenjenih sanaciji škode po poplavah.

Vir Foto: NSi Portal24