NSi zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko pripravlja interpelacijo

V NSi-ju so po odločitvi vlade o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije začeli pripravo interpelacije zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko. Menijo, da je omenjena odločitev vlade “korak v napačno smer”.

V poslanski skupini NSi-ja so kot razlog za interpelacijo, ki jo bodo po načrtih pripravili v prihodnjih tednih, navedli ukinitev samostojnosti Muzeja slovenske osamosvojitve, čemur ostro nasprotujejo. Poudarili so, da osamosvojitev Slovenije razumejo kot temeljno dejanje naše državnosti, ki si v zgodovini in zavesti naroda zasluži posebno mesto.

Vlada je namreč na seji pretekli četrtek s sklepom združila Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine Slovenije ter ustanovila nov javni zavod Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije. Napoved združitve obeh muzejev v nov javni zavod je sicer naletela pri delu javnosti in politike na negativen odziv.

Ukinitvi samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve je nasprotovalo tudi Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO). VSO je ministrico za kulturo Asto Vrečko pozival k preklicu te odločitve oziroma vlado, naj predloga ministrice ne sprejme.

Proti opustitvi Muzeja slovenske osamosvojitve se je izreklo vodstvo Slovenske konference Svetovnega slovenskega kongresa. Na začetku novembra so na zahtevo poslanske skupine SDS-a o napovedani združitvi muzejev, na nujni seji razpravljali tudi člani odbora DZ-ja za kulturo.

Interpelacija

V NSi-ju so se tako, odločili za pripravo interpelacije, ki so jo sicer napovedovali že novembra, če bo vlada sprejela odločitev o združitvi obeh muzejev. Poslanska skupina NSi-ja sama nima zadostnega števila podpisov za vložitev interpelacije. Interpelacijo lahko namreč vloži najmanj deset poslancev, poslanska skupina NSi-ja jih šteje osem.

Krščanski demokrati tako napovedujejo, da bodo zadostno število podpisov za vložitev interpelacije iskali po spisanem besedilu interpelacije, po pričakovanjih bodo poskušali pridobiti podporo največje opozicijske stranke SDS.

SDS

V SDS-u so za zdaj pojasnili le, da bodo počakali na vsebino interpelacije, nato pa sprejeli odločitev o morebitni podpori.

V odzivu na vladno odločitev o združitvi muzejev pretekli teden zapisali, da “z začudenjem spremljajo, kako lahkotno in brez zadržkov vlada Roberta Goloba ukinja muzej, ki obeležuje spomin na nastanek lastne države”. Odločitev vlade po njihovem mnenju kaže tudi na to, kako “podcenjujoč in zavržen” pogled na obdobje nastanka samostojne države ima koalicija.

Na temo združitve muzejev je v torek sklicana tudi novinarska konferenca Združenja VSO. Na novinarski konferenci bosta sodelovala tudi predsednik VSO-ja Lojze Peterle in predsednik SDS-a Janez Janša.

Pričakovati je tudi odziv ministrice Vrečko. Ministrica je preteklih dneh odločitev vlade že pojasnila z besedami, da z združitvijo sledijo pozivom strokovne javnosti in veteranskih društev. Slednji so opozarjali, da je bila odločitev za ustanovitev samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve preuranjena ter brez javne razprave in strokovnih podlag.

vir Foto: STA

By A.K.

One thought on “NSi zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko pripravlja interpelacijo”
  1. […] V poslanski skupini NSi-ja so kot razlog za interpelacijo, ki jo bodo po načrtih pripravili v prihodnjih tednih, navedli ukinitev samostojnosti Muzeja slovenske osamosvojitve, čemur ostro nasprotujejo. Poudarili so, da osamosvojitev Slovenije razumejo kot temeljno dejanje naše državnosti, ki si v zgodovini in zavesti naroda zasluži posebno mesto… več tukaj. […]

Komentar: