Nuklearna elektrarna Krško se pripravlja na ponovni zagon

ByA.K.

13. novembra, 2023 ,
Foto: FreepikFoto: Freepik

Nuklearna elektrarna Krško se pripravlja na ponovni zagon

Nuklearna elektrarna Krško (NEK) bo spet začela proizvajati električno energijo konec tega tedna. NEK je bila od 5. oktobra zaustavljena zaradi popravila po puščanju cevi. Popravila so uspešno zaključena, so sporočili iz NEK-a.

V preteklem tednu so v krški jedrski elektrarni prestavili 121 gorivnih elementov iz bazena za izrabljeno gorivo nazaj v reaktorsko posodo, kjer se zdaj izvaja jedrska reakcija. Prav tako je bil uspešno zaključen postopek ponovnega polnjenja primarnega hladilnega kroga z vodo, zagnani sta bili primarni črpalki, in začelo se je segrevanje primarnega sistema. Sledi še zagon reaktorja, so navedli na spletni strani NEK-a.

Vnovičen zagon elektrarne pa bo odvisen od pozitivnega mnenja, ki ga bodo po neodvisnem nadzoru podale pooblaščene organizacije, ki jih bo pooblastila Uprava RS za jedrsko varnost.

NEK načrtuje, da bo “elektrarna prve kilovatne ure električne energije proizvedla konec tedna.”

V zvezi s puščanjem cevi na eni od linij priključnega sistema primarnega sistema, ki je bilo razlog za zaustavitev elektrarne v začetku oktobra, so v NEK-u sprejeli odločitev, da v celoti zamenjajo segment cevovoda od priključitve na reaktorsko posodo do prvega ventila. Hkrati so zamenjali tudi cevovod na drugi liniji sistema, da bi zagotovili varno in dolgoročno obratovanje.

NEK je že začel sklepati pogodbe za raziskave, ki bodo identificirale neposredni vzrok odpovedi cevovoda ter analizirale temeljni vzrok težave. Pričakujejo, da bodo vse preiskave zaključene v roku enega leta.

vir

Foto: Freepik

Portal24