Nvidia na vrhu sveta: Tehnološke delnice dvigajo Wall Street

Nvidia [Foto: Pexels]

Nvidia na vrhu sveta: Tehnološke delnice dvigajo Wall Street

Na Wall Streetu so tečaji delnic tehnoloških podjetij, še posebej Nvidia, močno zrasli, kar je privedlo do novih rekordnih ravni indeksov S&P 500 in Nasdaq. Indeks Dow Jones je pridobil 0,15 odstotka, dosegel 38.834 točk, S&P 500 je zrasel za 0,25 odstotka na 5487 točk. Nasdaq je medtem dodal 0,03 odstotka in zaključil pri 17.862 točkah.

Včeraj so se, podobno kot prejšnji teden, najbolj okrepili tečaji delnic proizvajalcev čipov in tehnoloških podjetij. Med njimi izstopa Nvidia, ki je zaradi velikega skoka delnic od začetka leta postala najvrednejše javno podjetje na svetu. Tečaj delnice Nvidie je poskočil za 3,5 odstotka. Slednje je podjetju omogočilo, da prehiti Microsoft po tržni kapitalizaciji.

Zahvaljujoč evforiji, povezani z razvojem umetne inteligence, je cena delnice Nvidie od začetka leta narasla za več kot 170 odstotkov, kar je povečalo tržno vrednost podjetja na 3220 milijard dolarjev. Delnice drugih proizvajalcev čipov, kot sta Micron Technology in Qualcomm, so prav tako zabeležile rast.

“Vse se vrti okoli zgodbe o umetni inteligenci,” pravi Ty Draper, svetovalec pri Beacon Capital Management.

Rast potrošnje v ZDA

Vlagatelje je dodatno spodbudil podatek o majski rasti potrošnje v ZDA, ki je znašala le 0,1 odstotka na mesečni ravni, kar je manj od pričakovanj. Upočasnitev rasti potrošnje bi lahko omilila inflacijske pritiske in upočasnila gospodarsko rast, kar podpira tržne špekulacije o morebitnem znižanju obrestnih mer s strani ameriške centralne banke do konca leta. Čeprav uradniki Feda pričakujejo eno znižanje obrestne mere, inflacija še vedno ostaja precej nad ciljnimi 2 odstotki.

Pozitivni trendi so bili zaznani tudi na evropskih borzah. Londonski indeks FTSE je pridobil 0,60 odstotka in dosegel 8191 točk, frankfurtski DAX je zrasel za 0,35 odstotka na 18.131 točk, pariški CAC pa se je okrepil za 0,76 odstotka in zaključil pri 7628 točkah.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pexels