Nvidia pognala azijske delnice na rekordne višine

ByA.K.

22. februarja, 2024 , , , ,
Foto: Freepik

Nvidia pognala azijske delnice na rekordne višine

Azijski tehnološki trgi so predvsem zaradi nepričakovano visokih prihodkovnih napovedi ameriškega oblikovalca čipov Nvidia, ki je pognal povprečje japonskih delnic Nikkei na rekordne višine, priča pomembni rasti. Napovedi Nvidie so povzročile, da je povprečje Nikkei 225 skočilo za 2 odstotka na 39.029,00. Slednje je preseglo njegovo prejšnjo najvišjo vrednost vseh časov 38.957,44, doseženo 29. decembra 1989.

Kljub pozitivnim gibanjem v Japonski in drugod po Aziji, je regionalno razpoloženje nekoliko zaviralo oklevanje na kitajskih delniških trgih, da bi nadaljevali svoj vzpon, kljub pekinškim gospodarskim spodbudam. To odraža previdnost vlagateljev in mešano dinamiko na trgih.

Ameriška monetarna politika je prav tako vplivala na trge, saj so zadnje minute sestanka Zveznega odbora za odprti trg (FOMC) nakazale, da bodo znižanja obrestnih mer sledila počasi, kar je povzročilo padec vrednosti dolarja. Dolgoročne donosnosti ameriških obveznic so dosegle trimesečne najvišje vrednosti.

Indeks MSCI za Azijo brez Japonske se je povečal za 0,29 odstotka. Tajvanski referenčni indeks (.TWII) je zabeležil rast za 0,69 odstotka. Hongkonški Hang Seng je prav tako okreval, kar kaže na možnost nadaljevanja sedemdnevnega niza zmag.

Wall Street

V ZDA so terminske pogodbe nakazovale trdno rast za glavne indekse, s pričakovanji 0,7 odstotne okrepitve za S&P 500 in 1,4 odstotka za tehnološko osredotočen Nasdaq. To odseva širši globalni optimizem, ki ga poganja predvsem tehnološki sektor, zlasti zaradi velikih pričakovanj, povezanih z umetno inteligenco (AI).

Nvidijina napoved četrtletne rasti prihodkov za približno 233 odstotka je povzročila, da so se njene delnice po zaključnem zvonjenju zvišale za približno 10 odstotkov. Slednje pa dodatno poudarja pomen AI tehnologij kot ključnega motorja tržne rasti.

Na valutnih trgih je dolar nadaljeval s padcem. Evro se je medtem nekoliko okrepil, in sicer na 1,0823 dolarja. Japonski jen je oslabel na 150,41 za dolar.

Cene nafte so prav tako pokazale rahlo rast. Terminske pogodbe za ameriško zahodnoteksaško surovo nafto (WTI) CLc1, so se dvignile za 17 centov na 78,08 USD za sod. Brent nafta z dobavo v aprilu se je podražila za 14 centov na 83,17 dolarja za sod. To rast so spodbudili znaki manjše ponudbe in ponovni zagon rafinerije v ZDA, kar je podprlo povpraševanje in zmanjšalo stopnjo izkoriščenosti rafinerij na najnižjo raven v zadnjih dveh letih.

Gibanja na trgu poudarjajo, kako napovedi posameznih podjetij, kot je Nvidia, skupaj z monetarno politiko in globalnimi ekonomskimi dejavniki, oblikujejo tržno dinamiko in vplivajo na različne sektorje, od tehnologije do energentov.

[Vir: Reuters]; Foto: Freepik; Portal24