Nvidia: Umetna inteligenca se mora naučiti družbenih norm

ByAna Koren

27. januarja, 2023
Foto: Pexels

Nvidia: Umetna inteligenca se mora naučiti družbenih norm in zakonov

Področje umetne inteligence se hitro širi in bo ustvarilo močna orodja, ki zahtevajo regulacijo in družbene norme, je opozoril izvršni direktor ameriškega tehnološkega velikana Nvidia Jensen Huang.

Huang je na področju umetne inteligence med pomembnimi akterji, saj se Nvidijini čipi uporabljajo v najsodobnejših napravah, kot je denimo superračunalnik, ki ga je Microsoft zgradil za start-up OpenAI.

“Vse, kar je bilo v življenju koristno, je lahko tudi škodljivo”

Na srečanju v Stockholmu so uradniki napovedali, da nadgrajujejo najhitrejši švedski superračunalnik z orodji Nvidia, med drugim želijo razviti model, ki bo tekoče govoril švedščino.

“Ne pozabite, če dobro premislite, boste spoznali, da vam je vse, kar vam je bilo koristno v vašem življenju, odprlo nove priložnosti ali je bilo odlično za družbo, verjetno lahko tudi škodljivo,” je opozoril Huang.

Politiki, kot je Ted Lieu, demokrat iz Kalifornije v predstavniškem domu ameriškega kongresa, menijo, da bi morale ZDA ustanoviti zvezno agencijo za regulacijo umetne inteligence.

V komentarju, objavljenem v New York Timesu, je Lieu opozoril, da lahko sistemi, kot je programska oprema za prepoznavanje obraza, ki jo uporablja policija, napačno identificirajo nedolžne ljudi iz manjšinskih skupin.

“Standarde naj vzpostavijo inženirske zbornice”

Standarde za varno umetno inteligenco bi morale vzpostaviti inženirske zbornice po vzoru v medicini, meni prvi mož Nvidie. Poudarja, da bodo ključno vlogo odigrali zakoni in družbene norme.

“Kakšna bo družbena norma za uporabo umetne inteligence? Kakšne pravne norme moramo vzpostaviti za njeno uporabo?” Huang je povzel pomembna odprta vprašanja.

Nič še ni dokončno določeno, je poudaril.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Wyoming napovedal prepoved prodaje električnih avtomobilov, zakaj

Predstavniki ameriške zvezne države so predlagali predlog zakona o prepovedi prodaje električnih avtomobilov. Zamisel o začetku glasovanja o prepovedi prihaja iz skupine republikanskih zakonodajalcev v Wyomingu. Vložili so predlog zakona, ki zakonodajalce poziva k postopni opustitvi prodaje novih električnih vozil do leta 2035… več tukaj.