NVO-ji tožijo Dansko zaradi izvoza orožja v Izrael

ByA.K.

13. marca, 2024 , , , , ,
Izraelske vojaške sile [Foto: IDF X]

NVO-ji tožijo Dansko zaradi izvoza orožja v Izrael

Štiri med najuglednejšimi svetovnimi organizacijami za človekove pravice (lokalne podružnice Oxfam, Amnesty International, Action Aid in palestinska skupina za človekove pravice Al-Haq) so združile v pravni bitki proti danskim oblastem. Naštete organizacije so vložile tožbo z namenom zaustaviti nadaljnji izvoz orožja Danske v Izrael, sredi obtožb o uporabi tega orožja pri vojaških operacijah v Gazi, kjer je izraelska vojska po poročilih ubila več kot 30.000 ljudi, večinoma civilistov.

Tožba je specifično usmerjena proti danskemu nacionalnemu policijskemu organu in ministrstvu za zunanje zadeve, pri čemer organizacije trdijo, da nadaljevanje izvoza orožja v Izrael neposredno krši mednarodne zakone o trgovini z orožjem. Temelj njihovih trditev je prepričanje, da dansko orožje in vojaška oprema, ki se izvažata v Izrael, lahko prispevata k izvajanju vojnih zločinov proti palestinskemu civilnemu prebivalstvu v Gazi.

“Danska potencialno sokriva pri dejanjih, ki bi lahko bila razglašena za genocid”

Poudarili so, da je s takšnim ravnanjem Danska potencialno sokriva pri dejanjih, ki bi lahko bila razglašena za genocid. Ta zaskrbljujoča trditev je dobila dodatno težo s sklepom Najvišjega sodišča ZN, Meddržavnega sodišča (ICJ) iz januarja, ki je ocenilo, da obstaja verjetnost, da bi lahko izraelska dejanja v Gazi predstavljala genocid. Lars Koch, generalni sekretar danskega Oxfama, je v izjavi, ki jo je delil preko družbenih omrežij, jasno izrazil, da “Danska ne sme dobavljati orožja za bombardiranje civilistov,” in napovedal, da bo sodni proces priložnost za preverjanje spoštovanja mednarodnega prava s strani Danske.

Državo zavezujejo Pogodba ZN o trgovini z orožjem in Skupna pravila EU za izvoz orožja, da zagotovijo, da se izvoz orožja in vojaške opreme iz danskih podjetij ne uporablja v nasprotju z mednarodnim pravom. “Pet mesecev smo govorili o morebitnem genocidu v Gazi, vendar nismo videli, da bi politiki ukrepali,” je dejal Tim Whyte, generalni sekretar Mellemfolkeligt Samvirke, ene od organizacij, ki stojijo za tožbo. “Danska ne bi smela pošiljati orožja Izraelu, če obstaja utemeljen sum, da izvaja vojne zločine v Gazi.  Moramo pridobiti besedo sodišča o odgovornosti Danske,” je dodal White.

Februarja je nizozemsko sodišče ukazalo Nizozemski, naj preneha prodajati dele lovskega letala F-35 Izraelu, in sicer zaradi strahu, da bi lahko bili uporabljeni v nasprotju z mednarodnim pravom v Gazi.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: IDF X