O SDS-ovem predlogu za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu sprememb Zakona o vladi bodo poslanci odločali v torek. Tako je sklenil kolegij predsednice DZ-ja. Pričakuje se, da bo predlog zavrnjen. Poslance potem čaka obravnava predloga koalicije.

V parlamentarni postopek je stranka SDS maja vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu sprememb zakona o vladi. Z omenjenim zakonom so koalicijske stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica predlagale reorganizacijo vlade s spremenjenimi pristojnostmi in tremi dodatnimi resorji. Vlado bi po predlaganem zakonu koalicije sestavljalo 19 ministrstev in Vladni urad za Slovence v zamejstvu in po svetu. Po mnenju Golobove koalicije bi to pripomoglo k večji učinkovitosti in odzivnosti. Zagotoviti je treba, da vlada nima prevelikega števila članov in je lahko operativna, pa menijo v SDS-u.

Po preteku 30-dnevnega roka lahko DZ obravnava predlog za razpis posvetovalnega referenduma. Ta rok se izteče danes, o predlogu zakona je mogoče glasovati po zavrnitvi predloga za razpis referenduma. Obravnava na matičnem odboru DZ-ja za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, je prvo kar čaka predlog o razpisu posvetovalnega referenduma. Poslanke in poslanci  ga bodo nato obravnavali še na izredni seji.

DZ bo predlog po pričakovanjih večinsko zavrnil. Poslance nato čaka obravnava koalicijskega predloga zakona o vladi. Slednjega naj bi sprejeli pred parlamentarnimi počitnicami. Do počitnic naj bi opravili tudi zaslišanja kandidatov za nova ministrstva, vlado pa potem sestaviti po zastavljenem načrtu.

Golob: opozicija nima podlage za nadaljnjo obstrukcijo zakona

Premier Robert Golob je dejal, da je “marsikaj seveda odvisno od tega, ali bi opozicija še naprej poskušala onemogočati ta zakon, ampak o tem ne bi želel špekulirati”.   Opozicija za nadaljnjo obstrukcijo tega zakona nima podlage, meni premer, ki pričakuje, da bo predlog zakona o vladi izglasovan v četrtek.

Foto: Borut Živulović- BOBO

By A.K.