O Slovenija! srečna, Potemkinova vas domača*

ByUredništvo

23. oktobra, 2022
Edvard KadičEdvard Kadič [ Foto: Polona Avanzo ]Edvard Kadič

Potemkinova vas je idiom, metafora, ki v našem primeru ponazarja privid uspešnosti te vlade.

Privid, ki ga sebi in svojim volivcem ustvarja trenutna oblast, je namreč vedno lažje prepoznaven in vedno bolj otipljiv.

Potemkinova vas je idiom, metafora, ki v našem primeru ponazarja privid uspešnosti te vlade.

Potemkin, Krim in Katarina Velika

Guverner in feldmaršal Grigorij Aleksandrovič, Knez Potemkin-Tavrilenski, je bil ruski vojskovodja, od l. 1775 tudi soprog cesarice Katarine Velike.

Mit pravi, da je Potemkin dal na opustošenih ozemljih, ob bregovih reke Dnjeper (Krim, danes del Ukrajine pod rusko okupacijo), ki jih je pravkar osvojil, med obiskom carice Katarine Velike postaviti kulise vasi, da bi s tem v njenih očeh dvignil pomen novoosvojenih ozemelj.

Predvsem, da bi preslepil Katarino, da so province bogatejše, kot so bile v resnici. V ta namen naj bi statiralo tudi več tisoč kmetov.

Potemkin in Slovenija

Napori provladnih novinarjev, da imamo v Sloveniji na čelu vlade opraviti z vrhunskim managerjem in demokratičnim politikom, so naravnost grozljivo podobni dejavnostim Potemkinovih ljudi. 

Energetska kriza, ki se bohoti nad Evropo, že terja svoje. V Sloveniji je temu dodan še davek na posledice predvolilne zaslepljenosti, dobesedno davek na neumnost. 

Opranost glav, da je za vse težave Slovencev kriv Janez Janša, se lahko meri samo še z naivnostjo otrok, ko ob cesti z zastavicami mahajo živemu bogu jugo komunizma, Josipu Brozu Titu. Bil je odrešenik, veliki vojskovodja, komandant pete (!) najmočnejše armade na svetu in pravi ekonomski guru. 

Posledica poveličevanja Titove potemkinove vasi ni bilo skupno blagostanje.

Namesto tega smo imeli redukcije elektrike in bencina, šverc margarine, Nutelle in praška iz KGM-a iz Avstrije.

Inflacija je bila tako visoka, da si v Škofji Loki napisal ček, dobil gotovino, to gotovino uro kasneje položil v Ljubljani na svoj tekoči račun in zaslužil 15-20% v treh dneh, kolikor so čeki po pošti potovali na sedež tvoje banke, kjer so ti jih nato knjižili in obremenili tvoj tekoči račun.

Še več, ta “5. najmočnejša armada na svetu” je v desetih dneh kapitulirala v Sloveniji, na Hrvaškem razbijala po dolgem in počez in se sramotno umaknila, v Bosni pa slaba 4 leta(!) za talce držala prebivalce Sarajeva, ki so se za preživetje plazili skozi rove iz mesta, po mestu pa umirali pod streli ostrostrelcev. (Zveni podobno ruski soldateski v Ukrajini?)

Ne, dragi mlajši bralci, to si nisem izmislil. To je bila jugo Potemkinova vas, ki smo jo živeli in tudi preživeli. Zato mnogi več ne želimo tja nazaj v času.

V Sloveniji trenutno nimamo opravka zgolj z energetsko krizo. Ob energetski krizi imamo opravka tudi z zaključno fazo tranzicijske privatizacije, povezano še s pohlepom izbrancev, ki obvladujejo energetske tokove v Sloveniji. 

Kamen na kamen palača

Pomislite samo na en mali kos te slike. Zakaj plačujemo tako visoke (dnevne) odkupne cene elektrike, pogosto najvišje cene v Evropi? Ne zato, ker bi jo kdo prodal za deset let v naprej. To so buče. 

Zakaj imamo tako visoke (dnevne) odkupne cene elektrike, najvišje cene v Evropi? Ne zato, ker bi jo kdo prodal za deset let v naprej. To so buče in pravljice. 

Elektriko se prodaja v tretjinah, torej v grobem tretjino tri leta v naprej, drugo tretjino razpoložljive elektrike dve leti v naprej in tretjo tretjino tekoče.

Res pa je, da so jo dobro in čezmerno prodali zato, da so pobrali provizije in si izplačali za slovenske razmere naravnost neverjetne plače in nagrade.

So bili trgovci z energenti v drugih državah res bolj toliko bolj butasti kot naši, da danes za svoje potrošnike kupujejo ceneje?

V Potemkinovi vasi Potemkin vlada

Danes bi za to moral kdo odgovarjati pri nas. Pa ne bo. V Potemkinovi vasi Potemkin ne odgovarja. Potemkin vlada.

V Potemkinovi vasi Potemkin ne odgovarja.

Koliko je vaša plača, da se vam to vse skupaj zdi ok? Se kot upokojenci zanašate na 5 eur letnega dodatka? Mogoče na 5% inflacijskega popravka plače zaradi inflacije?

Srečno, pa zdravi ostanite. (Saj do zdravnika itak ne morete!)

Potemkinova vas bi zdržala in vse bi bilo v redu, če teh vrlih “strokovnjakov” Putin ne bi fino zaj***l in razgalil.

Povedano drugače: fantje in dekleta, trgovci in vodilni okoli energetskega guruja imajo zato nagrade, danes tudi stolčke v nadzornih odborih in vrhovih uprav vsepovsod po Sloveniji.

Njihov šef z milijonsko letno nagrado je postal šef vlade, ekipa kvazi novinarjev, odgovorna za Potemkinovo vas za ljudstvo, pa ima polne roke dela.

Šef namreč upa, da bo čim prej prevzel še Siol ter odplaknil trenutno vodstvo RTV Slovenije, da se Potemkinova vas dokončno ne sesuje. 

Večina ljudstva je namreč še vedno pijana od zmage. Očarana zre v to vas in slavi zmago “svetlobe” nad mračnimi silami, kot se je izrazil kandidat Golobove stranke za predsednika države, Milan Brglez.  

Mudi se

Ali bo prevzem Siola dovolj hiter, bomo še videli. Direktor je bil zamenjan kar ta petek zvečer, dva dni nazaj.

Ekipa pravovernih novinarjev je pripravljena priti na Siol in skupaj z novim odgovornim urednikom takoj začeti krepiti makete hiš po slovenskih bregovih “Dnjepra”. Predvsem pa davkoplačevalsko rajo držati daleč stran od šefa.

Volitve za predsednika države so namreč že tukaj, referendumi pa pred vrati. 

Politika je umetnost možnega, delo v dobro državljanov. Sesutje lupine “strokovnosti” te vlade in njenih kadrov je zgolj vprašanje časa. To dejstvo pa naganja velik strah v kosti trenutnim oblastnikom.

Zakaj? Ker ne obvladajo politike. 

Obvladajo izdelavo maket. Obvladajo šov, preiskovalne komisije, laganje, maltretiranje ljudi po naslovnicah svojih medijev zaradi par sto evrov korektno pridobljenih poslov.

Obvladajo gradnjo Potemkinove vasi v Bruslju.

Prej, pred zmago na volitvah, z raznimi nagradami za preiskovalno novinarstvo o “diktaturi”, danes pa s poročanjem o “izjemnih uspehih med pogovori”, ki so v resnici zgolj delovni pogovori v Bruslju, “daily business” pač.

Obvladajo tudi prelivanje enormnih finačnih sredstev v interesne mehurčke po svoji meri itd. 

Politike pa žal ne obvladajo.

Ne obvladajo umetnosti, ki bi Sloveniji in vsem svojim državljanom omogočila lepše in srečnejše življenje.

Mi ne verjamete? Ni treba. 

Verjemite pa računu za elektriko, za hrano v trgovini, za prehrano v šoli. Ne, niso drugi krivi, vsaj ne v celoti. Velik del krivde za to nosi aktualna vlada.

Prej se boste nehali slepiti, prej bodo delali za vse in ne zgolj za izbrane.

Lahko pa seveda še naprej uživate v “svobodi” strahu pred mračnimi silami, ki v tej Potemkinovi vasi, na bregovih Save, Drave, Krke in drugih slovenskih rek, dan za dnem prežijo na vas. 

Edvard Kadič

*prva vrstica Sonetje nesreče: O Vrba! srečna, draga vas domača

  • Več o Edvardu Kadiču TUKAJ