O teh stvareh, denarju, pač ni fino govoriti, saj vemo, kako zavistni smo Slovenci, so besede s katerimi nas v sedmo poglavje knjige Nevarna razmerja slečene Slovenije avtor Bojan Požar povabi danes.

“Ta knjiga je prozni prikaz dogodkov in oseb ter nepopoln zapis slovenske medijske scene, ki temelji na javno dostopnih virih. Nekateri dogodki so prikazani v celoti, ali pa so domnevni oziroma strnjeni.”

Bojan Požar
7.

– Obvezni tamkajšnji gostje so seveda tudi nekatere znamenite, v Ljubljani živeče mariborske maskote. Recimo direktor slovenskih alpskih smučarskih reprezentanc Tone Vogrinec, ki si tudi sredi s tekmovanji najbolj natrpane smučarske sezone z neverjetno lahkostjo potovanja najde čas, da iz tresočih Pirtovškovih rok prevzame majhno kristalno stvaritev umetnika Rudija Urana; pa nekdanja mariborska županja, strassburška diplomatka in državna sekretarka za Slovence po svetu Magdalena Tovornik, ki jo Štajerci nedvomno občudujejo zaradi njenih praktičnih prispevkov k legendarni zgodbi o avtentičnem Mariborčanu (ali Mariborčanki), ki pade v Dravo in pravi: “To še spijemo, pa gremo!”; ter prva dama slovenskih pevk Darja Švajger, štajerska glasbena evrovizijka, ki je nastop na Evrosongu v Izraelu še najbolj izkoristila za to, da je predstavila svojega kasnejšega moža in tam na račun TV Slovenija preživljala medene tedne, potem ko je kot ljubimca nenadoma odpustila rojaka Staša Ravterja, nekdaj zaposlenega v agenciji Studio Marketing, danes pa v Ljubljani živečega samostojnega marketinškega svetovalca.

Toda ne glede na svežo ljubezen (novinarji, ki so spremljali slovensko pevsko odpravo v Jeruzalemu, so kasneje pripovedovali, da je bila Darja Švajger z novim ljubimcem, bioenergetikom Ivom Mogoričem, ves čas v sobi in da je praktično niso mogli pripraviti, da bi šla na kakšen sprejem in promocijo, kaj šele da bi vtaknila roko v Zid objokovanja), se Darja Švajger na Evrosongu ni odrezala najbolje. Nekaj krivde za to pa nosi tudi sloviti, v Ljubljani živeči zagrebški stilist in kreator Alan Hranitelj, ki že nekaj časa velja za pojem stilizma v Sloveniji. Med pripravami na Evrosong je bila Darjina obleka, namenjena nastopu, državna skrivnost številka ena, ko se je Darja pojavila na jeruzalemskem odru, pa je postalo očitno, da je Alan Hranitelj tokrat udaril mimo. Sami oblekci sicer ni bilo kaj za očitati, nasprotno, bila je zelo lepa, toda povsem neprimerna za postavo Darje Švajger, njenem nastop, prostor in učinek, ki ga je želela doseči. Že en sam samcat pogled na seksi zmagovalko Charllote Nilssen je Darjin nastop žal postavil na glavo.

Pogosto se na Pirtovškovih sprejemih in podobnih elitnih prireditvah znajdejo tudi ljubljanski politiki, recimo liberalec Tone Anderlič ali pa nacionalist Zmago Jelinčič. Za slednjega sploh pravijo, da je reden gost. Dobro obveščeni vedo povedati, da naj bi včasih… več tukaj.

Če ste zamudili šesto poglavje v katerem se Bojan Požar razpiše o slovenskih športnikih, veseljačenju in pijančevanju in kako so mnogi poleg “njegovega pregovorno pazljivega ravnanja z denarjem opazili še to, da se je v javnosti pojavljal izjemno neokusno oblečen, čeprav bi si lahko mirne duše privoščil tudi osebnega stilista in najdražje blagovne znamke, od huga bossa do armanija. Verjetno mu tega drugi niso povedali in predlagali samo iz uvidevnosti. Kasneje se je v oblačenju sicer nekoliko popravil, toda predvsem po zaslugi srečnega naključja, na katerega pa seveda ni imel nobenega vpliva“… potem kliknite tukaj.

Foto: Siol