Ob 2. uri zjutraj bomo ure premaknili za uro naprej

ByMiha Kovač

30. marca, 2024 ,
Foto: Freepik

Ob 2. uri zjutraj bomo ure premaknili za uro naprej

V noči s sobote na nedeljo bomo prebivalci Slovenije in ostale Evropske unije že tradicionalno premaknili urine kazalce, tokrat iz zimskega v poletni čas. Ob 2. uri zjutraj bomo ure premaknili za eno uro naprej, kar pomeni, da bo ta noč krajša za eno uro spanja. Ta praksa, ki se v Sloveniji izvaja že od leta 1983, in je bila zakonsko utrjena leta 2006, ima za cilj bolje izkoristiti naravno svetlobo in s tem privarčevati na energiji.

Prednosti in slabosti premika ure

Namen premikanja ure, kot je bil zamišljen, sega od zmanjševanja prometnih nesreč in kriminala do spodbujanja gospodarske aktivnosti zaradi daljšega dnevnega časa. Vendar pa to prakso spremljajo tudi kritike, ki opozarjajo na negativne vplive na biološko uro ljudi, njihovo razpoloženje in zdravstveno stanje.

Evropska komisija je že leta 2019 podala predlog za ukinitev sezonskega premikanja ure, a odločitev o njegovi uveljavitvi je prepustila posameznim državam članicam. Kljub veliki podpori javnosti za ukinitev te prakse, kot kaže javno posvetovanje iz leta 2018, v katerem je sodelovalo 4,6 milijona državljanov EU, z 84% izraženo podporo ukinitvi, in podpori slovenske vlade, bo premikanje ure v EU nadaljevano vsaj do leta 2026.

Slovenci in prednost poletnemu času

V Sloveniji, kjer je standardni čas srednjeevropski čas (zimski čas), je bilo razkrito, da bi v primeru ukinitve sezonskega premikanja ure veljalo skozi celo leto zimski čas. Vendar, javno posvetovanje kaže, da Slovenci raje vidijo poletni čas, kar bi pomenilo daljše popoldneve in več dnevne svetlobe v večernih urah.

Premikanje urinih kazalcev ni praksa, ki bi jo izvajali povsod po svetu, in tudi tam, kjer to počnejo, datumi premikov niso usklajeni. Nekatere države so celo že opustile idejo poletnega časa in enoten čas ohranjajo skozi vse leto.

Ali spreminjanje ure res prihrani energijo?

Ko se 31. marca po celotni Evropi ure premaknejo za eno uro naprej, se mnogi sprašujejo, ali je ta tradicija preživeta. Več študij iz Evrope in ZDA pa kaže, da poletni čas (DST) prinaša le minimalne prihranke energije. To letos morda ne bo edina sprememba, saj se v EU krepijo prizadevanja za njegovo odpravo.

Strokovnjaki upajo, da bo vprašanje odprave poletnega časa pridobilo na pomenu med kampanjo za evropske volitve, s ciljem, da se države članice spodbudi k ponovnemu premisleku o tej zadevi. Predlog za opustitev premikanja ure dvakrat letno je že leta 2018 podprla Evropska komisija, Parlament pa je to potrdil z resolucijo v letu 2019. Kljub močni podpori javnosti, ki jo je pokazalo javno posvetovanje s 4,6 milijona državljani EU, je proces zastal pri Svetu Evropske unije, ki predstavlja 27 držav članic… več tukaj.

[Vir: STA]; Foto: Freepik