Od polnoči veljata novi drobnoprodajni ceni dizla in 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina (NMB-95) izven avtocestnega križa. Ceni teh dveh pogonskih goriv se na avtocestnem križu oblikujeta prosto.

Ceni omenjenih dveh pogonskih goriv bosta v naslednjem 14-dnevnem obdobju, torej od 5. julija do vključno ponedeljka, 18. julija 2022, znašali 1,808 evra za liter dizelskega goriva in 1,723 evra za liter NMB-95.

V skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov  so izven območja avtocest in hitrih cest marže trgovcev omejene. Marže so omejene na 0,0591 evra na liter dizla ter na 0,0607 evra za liter NMB-95. 

Premier Golob je regulacijo pojasnil z besedami: “Trg izven avtocest žal ne deluje. Vsi ponudniki imajo ves čas cene, ki so med seboj skoraj identične. Če trg ne deluje, je vrnitev na regulacijo marž trgovcev najbolj smiselna poteza. Cena nafte se je v letu in pol iz 70 evrov na tono dvignila na več kot 120 evrov. Maloprodajne cene temu v celoti niso sledile. V istem obdobju smo v Sloveniji imeli različne režime.«…več tukaj.

Foto: Siol