Ob polnoči se izteče rok za pritožbe na informativne izračune dohodnine 2023

ByMiha Kovač

30. junija, 2024 , ,
Denar, evro [Foto: Freepik]

Ob polnoči se izteče rok za pritožbe na informativne izračune dohodnine 2023

Danes je zadnji dan, ko Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) še pričakuje morebitne ugovore na informativne izračune dohodnine za leto 2023. Slednji so bili konec maja poslani več kot 600.000 zavezancem. Zavezanci, ki se s prejetim izračunom ne strinjajo zaradi pomanjkljivih ali nepravilnih podatkov oziroma napačno ugotovljene davčne obveznosti, morajo vložiti ugovor.

V FURS-u opozarjajo, da ne vložitev ugovora kljub napačnim podatkom predstavlja davčni prekršek, za katerega je predvidena globa od 250 do 400 evrov. V ugovoru lahko zavezanec uveljavlja tudi olajšavo za vzdrževane družinske člane, če tega ni storil že prej.

Konec maja je FURS na pošto odpremil informativne izračune za 624.279 zavezancev. Tistim, ki se z informativnim izračunom strinjajo, ni treba ukrepati. Izračun bo namreč po 30 dneh samodejno postal odločba. Rok za doplačilo premalo plačane dohodnine je 31. julij, kar je tudi zadnji dan za vračilo preveč plačane dohodnine.

To je bil že drugi paket informativnih izračunov dohodnine za leto 2023. Prvi paket, ki je vključeval 930.749 izračunov, je bil na pošto odposlan 29. marca. Zavezanci iz prvega paketa so preveč plačano dohodnino že prejeli nazaj na svoje bančne račune ali pa so jo morali doplačati.

Skupno je bilo letos izdanih 1.555.028 informativnih izračunov dohodnine. Tisti, ki informativnega izračuna niso prejeli, a so lani imeli obdavčljive dohodke, morajo dohodninsko napoved vložiti sami. Napoved morajo zavezanci vložiti do 31. julija.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: freepik