Obeta se stavka upravnih enot: Vladni predlog nesprejemljiv

UE Ptuj [foto: MJU RS]

Obeta se stavka upravnih enot: Vladni predlog nesprejemljiv

Vladna pogajalska skupina je v poskusih umiritve razmer predlagala rešitve za stavkovne zahteve sindikatov upravnih enot, vendar so sindikati njihov predlog zavrnili kot nezadostnega. Priprave na stavko, napovedano za sredo, tako potekajo nemoteno, možnosti za njeno odpoved pa so vse manjše.

Predsednik konference sindikata upravnih enot, Dragan Stanković, je izrazil razočaranje nad vladnim predlogom, ki po njegovih besedah ne naslavlja ključnih stavkovnih zahtev, med katerimi je tudi izplačilo posebnega dodatka vsem zaposlenim na upravnih enotah. Sindikati so svoj protipredlog, ki vključuje konkretne rešitve in predlog za premostitev časa do konca pogajanj z izplačilom posebnega dodatka, že posredovali ministrstvu za javno upravo in pričakujejo njihovo odzivnost ter povabilo na sestanek.

V luči napovedane stavke, ki bi se lahko začela že to sredo na večini upravnih enot po Sloveniji, sindikati ostajajo odločeni, da bodo nadaljevali s pripravami, hkrati pa so odprti za pogajanja, če do njih pride pred izvedbo stavke. Zaposleni na upravnih enotah med drugim zahtevajo povišanje plač in izenačitev nazivov zaposlenih na upravnih enotah z nazivi na ministrstvih, kot tudi ureditev dodatkov in zaposlitev dodatnih kadrov.

Med stavko bodo izvajane le nujne naloge, kot so vročitve dovoljenj za prebivanje, izdajanje osebnih dokumentov v nujnih primerih in vpisi smrti v matični register, kar zagotavlja minimalno delovanje upravnih enot tudi v času stavke.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: MJU RS