Obeta se začetek velike odškodninske bitke za Adrio Airways

ByMiha Kovač

2. aprila, 2024 ,
Foto: Zajem zaslona/YT

Obeta se začetek velike odškodninske bitke za Adrio Airways

V torek se obeta začetek ene največjih odškodninskih tožb v zgodovini Slovenije. Stečajni upravitelj Adrie Airways od nekdanjega vodstva podjetja zahteva 78 milijonov evrov. Obtožbe letijo na nemške menedžerje, ki naj bi namerno finančno izčrpavali družbo, jo pahnili v stečaj in s tem oškodovali upnike. Po poročanju 24ur, te obtožbe niso le pravne narave, temveč odražajo globoko tragedijo mnogih zaposlenih, ki so čez noč izgubili svoje delo in bili prisiljeni iskati preživetje drugje.

“Ne gre le za denar, s strmoglavljenjem nekdaj ugledne družbe se je mnogim zaposlenim, ki so morali s trebuhom za kruhom, življenje čez noč obrnilo na glavo,” se spominja pilot Marko Kastelic.

Čas slovesa

Jesen leta 2019 je bila čas slovesa za zaposlene pri Adrii Airways. Več kot 500 jih je zadnjič stopilo skozi vrata podjetja, vrnili uniforme in prejeli odpovedi. “To je bilo zagotovo eno takšno obdobje, ki ga jaz ne bi želel privoščiti nobenemu. Ni bilo dneva, ko se ne bi pogovarjali, ali bomo dobili plačo ali ne… Kaj se bo zgodilo s podjetjem,” pravi Kastelic, ki se danes spominja trpljenja iz Peruja.

Nemški sklad K4 invest je ob prevzemu družbe obljubljal revolucijo in preporod nacionalnega prevoznika. A kot navaja 24ur, so ostale le prazne obljube. “Nemci so preko takšnih in drugačnih finančnih tokov v tujino prečrpavali denar in na koncu tudi dokončno izčrpali podjetje ter ga pahnili v bankrot. Za njimi so ostali prazni računi, milijonski dolgovi, v pisarnah pa nekaj umetnin in polne škatle nostalgije,” poroča 24ur.

Stečajni upravitelj Adrie Airways Janez Pustatičnik zdaj na kranjskem sodišču zahteva odškodnino v višini skoraj 80 milijonov evrov. “V kolikor bo pravna država funkcionirala bo, če ne drugače, na nek način simbolno zadoščeno pravici,” po poročanju 24ur ocenjuje Kastelic.

Za mnoge zaposlene pa so ne poplačani dolgovi morda celo najmanj boleč del zgodbe Adrie Airways. “Včasih se premalo omenja to, da dejansko marsikomu so propadle družine, marsikomu se je kvaliteta življenja zaradi tega drastično poslabšala,” še opozarja Kastelic.

[Vir: 24ur]; Portal24; Foto: Zajem zaslona