Objavljen je seznam najbolj zdravih diet

ByA.K.

5. januarja, 2023 ,

Objavljen je seznam najbolj zdravih diet

Objavljen je bil seznam najbolj zdravih diet in sredozemska dieta je bila že šesto leto zapored razglašena za najboljšo dieto. Drugo mesto si delita dieta DASH in fleksitarna dieta, tretje mesto zaseda dieta MIND, četrto pa neznana dieta TLC. Seznam najbolj zdravih diet je bil objavljen v US News & World Report.

Sredozemska dieta, ki temelji na polnozrnatih žitih, sadju, zelenjavi, pustih beljakovinah in zdravih maščobah, je zasedla prvo mesto tudi v več drugih kategorijah, vključno z najboljšo dieto za zdravje kosti in sklepov, najboljšo družinsko dieto in najboljšo rastlinsko prehrano. 

Desetletja raziskav so podprla zdravstvene koristi sredozemske prehrane za različna stanja. Je zdrava oblika prehranjevanja, ki ne izključuje nobene skupine živil ali določenega živila. Zato lahko rečemo, da je takšna prehrana trajnostna.

Kaj pa druge diete na seznamu?

Dieta DASH ali Dietary Approaches to Stop Hypertension je zasnovana tako, da ljudem z visokim krvnim tlakom pomaga znižati krvni tlak. Vključuje živila, bogata s kalcijem, kalijem in magnezijem.

Cilj fleksitarijanske diete je dati prednost hrani rastlinskega izvora, ne pa popolnoma izločiti tistih živalskega izvora.

Dieta MIND priporoča, da zaužijete deset obrokov vsak dan in se izogibate petim vrstam hrane. Dovoljena je zelenjava, razno jagodičevje, oreščki, vino, polnozrnata žita, ribe, perutnina in olivno olje. Pri MIND dieti ne smete uživati ​​ocvrte in hitre hrane, rdečega mesa, sira, tort in sladkarij.

TLC dieta (terapevtska sprememba življenjskega sloga) je dieta, ki pomaga pri izgubi odvečne telesne teže in zniževanju ravni slabega holesterola ter s tem zmanjšuje možnost srčnih bolezni. Prehrana temelji na polnozrnatih žitih, sadju, zelenjavi, ribah, perutnini in mlečnih izdelkih z nizko vsebnostjo maščob. 

Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Najboljše štiri diete in dve, ki se jima izognite

Če je vaša novoletna želja spremeniti prehrano in jesti bolj zdravo, ste na pravem mestu. Imamo štiri najboljše diete za leto 2023. 

Ne glede na to, ali želite shujšati, izboljšati svoje zdravje ali samo sprejeti bolj zdrave prehranjevalne navade, vam bodo te novoletne diete pomagale doseči vaše cilje… več tukaj.