Obnove avtoceste A1: Kaj lahko pričakujemo to nedeljo?

ByMiha Kovač

5. maja, 2024 , ,
Foto: Pixabay

Obnove avtoceste A1: Kaj lahko pričakujemo to nedeljo?

Danes je so se začela pripravljalna dela za obsežno obnovo 3,7-kilometrskega odseka štajerske avtoceste A1 med Framom in Slovensko Bistrico, kar bo privedlo do začasne zaprtosti prehitevalnih pasov. Dela, ki se bodo zaključila sredi oktobra, bodo prva večja obnova tega odseka po skoraj treh desetletjih.

V prvem mesecu bo proti Ljubljani in Mariboru zaprt prehitevalni pas, da omogočijo delo na ločilnem pasu. Kljub zapori bo promet še vedno možen po dveh zoženih pasovih v vsako smer. Od 5. junija dalje se bo promet preusmeril na polovico avtoceste, kjer bo prav tako potekal po dveh zoženih pasovih, medtem ko bo druga polovica popolnoma zaprta za promet. Pričakuje se, da bo to povzročilo zgostitve prometa in zastoje, še posebej v prometnih konicah.

Po navedbah DARS-a bo obnova vključevala razširitev odstavnega pasu in obojestransko razširitev dveh mostov. Prav tako bodo zamenjane varnostne ograje in v sredinski ločilni pas bo vključena nova betonska varnostna ograja. V območjih, kjer so v bližini hiše, bodo dodane tudi protihrupne ograje.

Odsek med Framom in Slovensko Bistrico, z dnevnim prometom več kot 46.000 vozil, od tega skoraj 7000 tovornih, predstavlja srednje obremenjen segment, vendar z visoko gostoto tovornega prometa. Vrednost obnovitvenih del znaša 17.857.485,55 EUR brez DDV, kar odraža velikost in pomembnost projekta.

Za prebivalce in voznike, ki redno uporabljajo ta odsek avtoceste, bo obnova prinesla nekaj začasnih nevšečnosti, vendar so dolgoročne koristi v obliki varnejše in bolj vzdržne infrastrukture bistvene.

[Vir: 24ur]; Portal24; Foto: Pixabay